Hemogram halk arasında bilinen ismiyle “tam kan sayımı” testidir. Kan sayımında yüksek ya da düşük çıkan değerlerin nedenleri en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Hematoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan İsmail Sarı, hemogram yani kan sayımı hakkında bilgi verdi.
Hemogram kanımızdaki hücrelerin sayılarını ve alt parametrelerle de yapılarını değerlendiren bir tetkik grubudur. Tam kan sayımı olarak bilinmektedir. Toplamda 18-24 parametreden oluşur.
Tam kan sayımı damardan alınacak 2 cc kan ile yapılmaktadır. Bir tüpe alınan kanın tam kan sayımı cihazında çalışılmasıyla sonuçlar elde edilir.
Kan sayımında 18 - 24 parametre bulunmaktadır. Bu değerlerin yüksekliği ve düşüklüğünü bir arada değerlendirmek gerekmektedir. Hemogram tetkikinde yanı tam kan sayımında temel olarak 3 hücre grubu değerlendirilir. RBC olarak kısaltılan alyuvarlar yani eritrositler, WBC olarak kısaltılan akyuvarlar yani lökositler ve PLT olarak kısaltılan pıhtılaşma hücreleri olan trombositlerdir.
Kan sayımında RBC olarak kısaltılan “Red Blood Cells” yani kırmızı kan hücreleri halk arasındaki adıyla alyuvarlar anlamına gelir. Tıbbi olarak ismi eritrosittir.
Genel olarak RBC düşüklüğü kansızlık, yüksekliği ise kan fazlalığı olarak değerlendirilir. Ancak RBC değerleri yaş, cinsiyet, kilo ya da vücuttaki enfeksiyona bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Bu yüzden hemogram tetkikinde RBC değeri yerine alyuvarların içinde bulunan Hemoglobin (HGB) düzeyinin değerlendirilmesi daha uygundur. Dünya Sağlık Örgütüne göre hemoglobin değeri kadınlarda 12-16 g/dL, erkeklerde ise 13-16,5 g/dL arası normal değerlerdir.
Hemogram (kan sayımı) tetkikinde RBC düşük hemoglobin de düşükse genel olarak nedenleri şunlar olabilir;
RBC yüksekliği genelde polisitemi yani kan fazlalığı anlamına gelir. Hemoglobin ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. RBC yüksek hemoglobin de yüksekse bu kan fazlalığıdır. Genel olarak nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
İstisnai olarak hemoglobin düşükken RBC yüksekliği yapacak durum ise Akdeniz Anemisi taşıyıcılığıdır (Talasemi minör).
Kan sayımında WBC olarak kısaltılan lökositler halk arasında akyuvar ya da beyaz küre olarak bilinmektedir. Normal değerleri 4 – 10 bin/mm3 arasıdır.
Lökosit yüksekliğinin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Lökosit (WBC) düşüklüğünün başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;
Kan sayımında PLT olarak kısaltılan pıhtılaşma yani trombosit hücrelerinin düşüklüğü ya da yüksekliği farklı nedenlerden kaynaklanabilir.
PLT Düşüklüğü Nedenleri:
PLT Yüksekliği Nedenleri:
Kan sayımında HGB olarak kısaltılan hemoglobin değerinin düşüklüğü ya da yüksekliği farklı nedenlerden kaynaklanabilir.
HGB yüksekliği kan fazlalığı anlamına gelir. Başlıca nedenleri arasında;
HGB düşüklüğü ve yüksekliğini değerlendirirken kan sayımındaki diğer alt parametrelerin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Yazar:
Prof. Dr. Hakan İsmail Sarı
Şunlara da göz atın;