Nar, genel olarak kalori ve yağ değerleri bakımından düşüktür, ancak lif, vitamin ve mineral bakımından yüksektir. Bir miktar da protein içerirler. Peki, sağlık için yararları olan narın hamilelik ile ilişkisi nasıl? İnternette her dönem çok aranan hamilelikte nar yenir mi, nar suyu içilir mi? Riskli mi, faydalı mı? sorularını bir uzmana sorduk... Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Hazel Çağın Kuzey merak edilen bu soruları yanıtladı. Kuzey hamilelikte nar tüketmenin hem anne hem de bebek için faydalı olduğunu söylüyor. Kuzey şu uyarıyı da ekliyor: Ama çok tüketilirse kilo almaya sebep olur ve gebelik şekeri tetiklenebilir. O nedenle düzenli ve belirli ölçüde tüketmek gerekir. Beslenme düzenine nar eklenmeden önce doktora da danışmak doğru olacaktır. İşte Kuzey'in verdiği cevaplar:
Nar, gebelik sürecinde tüketilebilen bir meyvedir. Nörol kusurları önlemeye yardımcı olan folik asit bakımından zengindir. Gebelik süresince folik asit alımı, bebeklerde merkezi sinir sistemi anomalilerini önemli ölçüde azaltır. En çok rastlanan spina bifida (omurganın açık kalması), ensefalosel (beynin kafatası kemiğinin dışına çıkması) ve anansefali (beynin gelişmesi) gibi hastalıkların görülme olasılığını büyük oranda azalttığı bilinmektedir. Bununla birlikte, diğer vitaminlerin de önerilen dozda alınmasıyla böbrek ve kalp hastalıkları kısman önlenebilir. Hamilelik döneminde anne adayının yetersiz folik asit alması anne karnındaki bebeğin özellikle beyin ve omurga gelişiminde bir takım sorunlara neden olabilir.
Nar gibi C vitamini kaynaklarının genelde sabahları kahvaltı sonrasında ya da öğlene doğru ara öğün niyetine tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni de bu meyvenin de turunçgiller gibi asidik olmasıdır. Tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da mide asidini artırabileceğinden geceleri ya da sabahları aç karna tüketilmemesi gerektiğidir.
Nar oldukça faydalı bir meyvedir. Birçok antioksidan, folik asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, beta karoten ile B1, B2, B6, C, K vitamini içerir. Nar hakkında bilinen “Nar yemek düşüğe, erken doğuma neden olur”, “Nar suyu içmek doğacak bebekte doğum lekesi oluşturur” düşünceleri bir efsaneden ibarettir. Narı gebeler güvenle tüketebilir. Ancak bu meyveyi de her besin gibi aşırı tüketmemek gerekir. Çünkü nar, şeker içeriği de yüksek bir meyvedir. Aşırı nar tüketmek, aşırı şeker tüketmek demektir. Bu da anne adayının ekstra kalori almasına ya da gebelik şekerinin tetiklenmesine sebep olabilir.
Narla ilgili en çok merak edilen sorular;
Meyve ve sebzeler gebelerde hem anne hem bebek sağlığı için faydalıdır. Ancak her şeyin fazlası sağlığı olumsuz etkiler. Beslenme düzenine nar eklenmeden önce doktora da danışmak doğru olacaktır.
Nar yemek düşüğe ya da erken doğuma neden olmaz. Sadece aşırı nar tüketimi gebelik şekerini tetikleyebilir.
Narın içeriğindeki maddeler hem anne adayı için hem de bebek için sağlıklıdır. Narın içindeki maddeler plasentayı besler, plasenta da bebeği besler. Dolayısıyla nar tüketmek bebeğin gelişimi destekler.
Gebelikte nar ve nar suyu tüketmek doğacak bebekte lekeye sebep vermez. Aksine anne adayının bağışıklığını destekler, bebeğin gelişimine yardım eder.
Gebeler nar suyu tüketebilir. Bir bardak nar suyunda (200 ml) ortalama 150 kalori vardır. Bu yeterli olacaktır. Hazır nar suları yerine, nar suyunun evde hazırlanması daha doğru olacaktır. Bir de miktarı artırmamak, günde bir bardak (meyve öğününde) içmek doğru bir davranış olur.
Şunlara da göz atın;