Hamilelik, hem anne, hem de bebek gelişimi için son derece önemli bir dönemdir. Hamilelik sürecinde bazı besinlerin kısıtlanması, bazı besinlerin ise tamamen tüketiminden kaçınılması gerekir. Fast food, kızarmış gıda gibi sağlık açısından zararlı olan besinler, bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı şekilde deniz ürünlerinin tüketimine de dikkat edilmesi gerekir. Özellikle yüksek cıvalı balıklar, cıva zehirlenmesine neden olabileceği için hamilelik sürecinde tüketilmesi önerilmez.
Midye, denizden toplanan midyelerin kaynatılıp pirinçli iç harçla buluşturulmasıyla hazırlanan bir sokak lezzetidir. Midyenin sağlıklı olup olmadığı hakkındaki bilgiler hala tartışmalı olsa da, bu besinin hamilelikte yenilip yenilemeyeceği en çok merak edilen konular arasındadır. Biz de, 'Hamilelikte midye yenir mi?' sorusunu Dyt. Asım Batuhan Fidan'a yönelttik. İşte, cevabı;
Gebelik döneminde ağır metalleri içeren besinlerin hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiyebilir. Bakteriyel yükünü kontrol edemediğimiz, hijyeninden şüphe duyduğumuz besinleri gebeliğin hiçbir döneminde tavsiye etmemek bizler için oldukça önemlidir.
Tüketimi için primer hekime ve bir beslenme uzmanına danışılmalıdır. Enerji değeri olarak da yetersiz olan bu besinler bebeğin gelişimi içinde dezavantaj oluşturmaktadır. Annenin ve bebeğin yetersiz düzeyde beslenmesi sağlıklı bir doğum için oldukça önemlidir. Doğum sonrasında bebeğin daha sağlıklı olması annenin beslenmesi ile doğrudan ilişkilidir.
Yazar:
Dyt. Asım Batuhan Fidan
Şunlara da göz atın;