Hamilelik sırasında kadınların hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin gelişimini desteklemek için dengeli ve besleyici bir diyet sürdürmeleri önemlidir. Hamilelik sırasında süt üretimini doğrudan artıran belirli bir gıda olmasa da, hem annenin hem de büyüyen bebeğin sağlığı için gerekli olan belirli besinler ve gıdalar vardır. İşte hamile kadınlar için faydalı olan bazı temel besinler ve gıdalar:
Yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri ve fasulye, mercimek ve tofu gibi bitki bazlı kaynaklar gibi protein açısından zengin gıdalar, bebeğin gelişimi ve anne dokularının büyümesi için önemlidir.
Süt ürünleri, güçlendirilmiş bitki bazlı süt, yapraklı yeşillikler (lahana ve ıspanak gibi) ve badem, bebeğin kemiklerinin ve dişlerinin gelişimi için hayati önem taşıyan iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
Yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, fasulye ve güçlendirilmiş tahıllar gibi folat içeriği yüksek gıdalar, bebeğin nöral tüpünde doğum kusurlarını önlemek için gereklidir.
Yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve güçlendirilmiş tahıllar gibi demir açısından zengin gıdalar, hamilelik sırasında yaygın olan anemiyi önlemeye yardımcı olabilir.
Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler, sindirime yardımcı olan ve hamilelik sırasında yaygın bir sorun olan kabızlığı önleyen temel lif sağlar.
Yağlı balıklar (somon ve alabalık gibi) ve keten tohumu, bebeğin beyin ve göz gelişimi için önemli olan omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır.
Güçlendirilmiş süt ürünleri, yağlı balıklar ve güneş ışığına maruz kalmak, kalsiyum emilimi ve kemik sağlığı için önemli olan D vitaminini yeterince almanıza yardımcı olabilir.
Özel ihtiyaçlarınızı karşılayan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturmak için hamilelik sırasında bir sağlık uzmanına veya kayıtlı bir diyetisyene danışmak da önemlidir. Ayrıca, özellikle folik asit ve demir gibi besinler için beslenme boşluklarını doldurmaya yardımcı olmak üzere doğum öncesi vitaminler de sıklıkla tavsiye edilir.
Süt üretiminin genellikle doğumdan sonra bir kadın emzirmeye başladığında gerçekleştiğini unutmayın. Doğum sonrası dönemde, yulaf ezmesi, çemen otu ve laktasyon çayları gibi bazı yiyecek ve içecekler, gerektiğinde süt arzını artırmaya yardımcı olmak için sıklıkla önerilmektedir. Bununla birlikte, emzirme döneminde yeterli süt tedarikini sağlamanın en iyi yolu, talep üzerine emzirmek ve hamilelik ve emzirme dönemi boyunca sağlıklı bir diyet sürdürmektir.
Yazar:
Dyt. Pınar Demirkaya
instagram.com/pinardemirkayapd
Şunlara da göz atın;