Glüten; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda ve bu tahıllarla yapılan yiyeceklerde bulunan bir proteindir. Glüten içeren bu yiyeceklerin tüketilmediği diyet modeline gluten diyeti denir. Çölyak hastaları glüten proteinini sindiremez, glütenli besinler tükettiğinde karın ağrısı, ishal, kusma gibi ciddi semptomlar ortaya çıkar. Bu sebeple çölyak hastalarında zorunlu olarak gluten diyeti uygulanır ve glüten içeren besinler tamamen hayatlarından çıkarılır. Bazı kişilere doğrudan çölyak tanısı konulmasa da glutene karşı duyarlılık gösterebilir. Glüten tüketmesi sonucu kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, kırgınlık, bağırsak problemleri gibi bazı semptomlarla karşılaşabilir. Bu semptomları yaşayan kişiler uzmanlar tarafından değerlendirilir ve glüten diyeti uygulayabilir.
Glüten diyetinde buğday, arpa ve çavdar ile yapılan hiçbir yiyecek tüketilmez. Aslında yulafın kendisi glüten içermese de, diğer gluten içeren tahıllarla aynı yolakta işlendiği için etiketi kontrol edilerek tüketilmelidir. Glüten diyeti uygulayan bir birey paketli gıdalar tüketmek istediğinde mutlaka etiketinde “glütensiz” ibaresini görmelidir.
Kişi buğday, arpa veya çavdar içeren ürünleri tükettiğinde mide-bağırsak sorunları, cilt problemleri, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk ve kırgınlık gibi semptomlar gözlemliyorsa glütene karşı duyarlılığı olabilir. Bunun için gluten testi yapılmalıdır. Glüten testi sağlık kuruluşunda yapılabileceği gibi evde de yapılabilmektedir. Evde test yapmak isteyenler için gluten test kiti mevcuttur. Bu test için parmaktan kan örneği alınır ve yaklaşık 10 dakika sonra gluten duyarlılığı negatif veya pozitif sonuç verir. Glüten duyarlılığı pozitif olan hastaların uzmana danışması gerekir.
Diyet yöntemiyle de glüten duyarlılığı test edilebilir. Diyetisyen, bireye glütensiz diyet uyguladığından semptomlarda azalma görülüyorsa glütene karşı duyarlılık olabilmektedir.
Kahvaltı
Ara Öğün
Öğle
Ara Öğün
Akşam
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;