Hem toz, hem de taze haliyle mutfaklarda sık sık kullanılan zencefil, sindirim sistemini düzenlemesiyle bilinir. Yemeklere lezzet katan zencefilin faydalarını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Bu kez, evde kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenler için zencefil yetiştirme tekniklerini adım adım anlatacağız. Çin, Hindistan ve Endonezya'da sık sık tüketilen zencefili, doğru yöntemlerle saksıda yetiştirmek mümkün. 'Zencefil saksıda nasıl yetiştirilir, nasıl çimlendirilir, ne zaman ekilir?' diye merak edenler için, işte zencefil yetiştirme yöntemleri:
Evde zencefil yetiştirmek için ilk yapmanız gereken, taze kök zencefili dilimlere ayırmaktır. Anca dilimlenen parçaların çok küçük olmamasına özen gösterin. Bir adet büyük zencefili, 3-4 parçaya ayırmak yeterli olacaktır.
Bir kabın içerisine oda sıcaklığında su doldurun. Dilimlediğiniz zencefilleri suyun içerisine koyun ve minimum 3-5 saat kadar suda bekletin. Zencefilin daha hızlı filizlenmesi için 12 saat bekletmek yeterli olacaktır.
Zencefil yetiştirmek için, büyük boyutlarda delikli saksı kullanmanız gerekir. Saksının derin ve geniş olması, zencefilin kendini daha iyi geliştirmesine imkan sağlar.
Zencefil yetiştirmek için, humus bakımından zengin toprakları seçebilirsiniz. İçinde organik malzeme bulunan topraklar, zencefilin daha iyi yetişmesini sağlar. Zencefil nemli topraklarda yetişmeyi sevdiği için, killi toprak kullanmaktan kaçının.
Zencefilleri suda beklettikten sonra toprağın içerisine aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Zencefilleri çok derine gömmemeye özen gösterin. Ortalama 5 cm derinlik yeterli olacaktır. Zencefilleri yerleştirdikten sonra üzerini gevşek bir şekilde toprakla örtün.
Zencefil, tropik ve ılıman iklimleri seven bir bitkidir. Bu yüzden güneşi sever ve mutlaka nemli kalması gerekir. Saksınızı güneş ışığı alan bir yere yerleştirin. Sulama işlemini, toprağın nem oranına göre ayarlayın. Toprak kurumadan önce sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sulamayı, delikli su kaplarıyla yapabilirsiniz.
Zencefil, bol güneşli bir ortamda doğru sulama yöntemleriyle sulanırsa, 4 hafta içinde filizlenmeye başlar. Ortalama 10 hafta sonra ise zencefilin boyu bir hayli artar. Zencefiller 10 hafta sonunda çok büyümüş gibi gelse de, asıl tüketilen kök kısımları daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Yaklaşık 8-10 ay sonra kök zencefillerinizi toplayabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;