Yazın en güzel besinlerinin başında patlıcan geliyor. Patlıcanlı yemekler, Türk mutfağının en sevilen tariflerini içinde barındırıyor. Havalar soğumaya başladığında patlıcanın tazesini bulmak da daha güç oluyor. Bu yüzden yazlık patlıcanları en iyi şekilde değerlendirmeye ve kışlık yemekler hazırlamaya ne dersiniz? Patlıcanı konservelere koyarak kış için patlıcan turşusu yapabilir veya kahvaltılar için patlıcan reçeli tarifini deneyebilirsiniz. Patlıcanı kışlık olarak hazırlamak için kullanabileceğiniz diğer yöntem ise kurutmak. Özellikle dolma yapımında kullanılan kuru patlıcanı, kış aylarında da afiyetle tüketebilirsiniz. Tam mevsimindeyken ''Evde patlıcan nasıl kurutulur?'' diye merak edenler için, patlıcan kurutma yöntemlerini tek tek anlattık. İşte, evde patlıcan kurutma teknikleri:
Kışlık patlıcanlar 3 farklı yöntemle kurutulabilir;
Bu yöntemi kullanmak için dolmalık adı verilen minik patlıcanlar kullanılmalıdır. Patlıcanları yıkadıktan sonra saplarını çıkartın. Oyacak yardımıyla, patlıcanların içini oyun. Ardından oyduğunuz patlıcanları tuzlu suda bekleterek acılıklarının çıkmasını sağlayın. 10-15 dakika beklettikten sonra patlıcanları çıkartın ve kağıt havlu ile kurutun. Büyük bir iğneye ip geçirin. İpin orta kalınlıkta olmasına özen gösterin. İpin ucunu patlıcanın etrafından geçirdikten sonra düğün yapın. Tüm patlıcanları aralıklı olarak ipten geçirin. İpe geçirdiğiniz patlıcanları güneş alan bir yere asın. Patlıcanların güneş ışıklarını almasına bağlı olarak bu şekilde 7-12 gün arası bekletin.
Bu yöntemi kullanacaksanız, bostan veya kemer patlıcanı kullanabilirsiniz. Bu kurutma yönteminde patlıcanları soymaya veya oymaya gerek yoktur. Patlıcanların sap kısımlarını yelpaze şeklinde çok derine inmeden kesin. Patlıcanları tuzlu suya koyun ve siyahlıkları çıkana kadar bekletin. Sudan çıkarttığınız patlıcanları kurutun. Patlıcanların sap kısmını iğneden geçirerek ipe dizin. Patlıcanları güneş gören bir yere asın ve 7-12 gün arası bekletin. Ara sıra kuruyup kurumadığını kontrol edebilirsiniz.
Bu yöntemleri uyguladıktan sonra kuruyan patlıcanları ipten çıkartarak doğru şekilde saklayabilir, dolmalar hazırlayabilirsiniz. Saklama önerilere gelmeden önce son yöntemi de anlatıyoruz.
Bu yöntemde istediğiniz patlıcanı kullanabilirsiniz. Patlıcanları bol su ile yıkadıktan sonra istediğiniz gibi dilimleyin. Dilimlenen patlıcanları tuzlu suda bekletin. 10-15 dakikanın ardından patlıcan dilimlerini çıkartın ve kurutun. Güneş alan bir yere temiz bez serin. Patlıcan dilimlerini bu bezin üzerine serpiştirerek 7-10 gün arası kurumaya bırakın.
Kuruttuğunuz patlıcanları saklamak için, buzdolabı poşetine bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Kuruttuğunuz patlıcanları da içine koyarak poşetin ağzını kapatın. Poşetleri buzdolabında veya serin ve kuru bir yerde küflenme olmadan saklayabilirsiniz. Kuruttuğunuz patlıcanları sıcak suda beklettikten sonra kullanabilirsiniz. Bu patlıcanları salata ve mezelerde, etli yemeklerde ve kuru patlıcan dolması tarifinde kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;