Ekşi krema, çeşitli yemeklerde kullanılan yüksek yağlı bir içeriktir. Özellikle tavuk, makarna ve soslarda kullanılan krema, fermente edilmiş bir süt ürünüdür. Tam yağlı sütün üst kısmından alınan yüksek yağ tabakası olan kremanın laktik asit bakterileri ile birleştirilmesiyle yapılır. Bu bakteriler kremanın içindeki laktoz olarak da bilinen şekeri tüketir ve atık ürün olarak laktik asit açığa çıkarır. Yemek hazırlamaya başladığınızda evde hiç krema kalmadığını fark ettiyseniz veya yağ ve laktoz içeriği nedeniyle kremaya farklı alternatifler arıyorsanız, sizi böyle alalım. Aşağıdaki besinler, ölçülerini tutturarak ekşi krema yerine kullanabilirsiniz.
Yunan yoğurdu ekşi krema için mükemmel bir alternatiftir. Normal yoğurt daha yüksek oranda sıvı veya peynir altı suyu içerirken, Yunan yoğurdu peynir altı suyunun büyük bir kısmını çıkarmak için süzülmüştür. Sonuç, ekşi kremaya çok benzeyen yoğurdun daha kalın, daha keskin bir versiyonudur. Dahası, Yunan yoğurdu, tam yağlı ekşi kremaya göre kalori ve yağ açısından daha düşük, protein açısından daha yüksektir. Yunan yoğurdunu, dip soslarda, fırınlanmış ürünlerde ve makarnalarda krema yerine kullanabilirsiniz.
Süzme peynir, lor ürünüdür. Lorlar sütün peynir yapımı sürecinden kalan katı kısımlarıdır, peynir altı suyu ise sıvı kısmıdır. Yumuşak ve kremsi dokusunun yanı sıra hafif bir tada sahiptir. Süzme peynir kalori ve yağ açısından çok daha düşük, protein açısından ise ekşi kremadan daha yüksektir. Ekşi krema yerine 210 gram süzme peynir kullanacaksanız, 4 yemek kaşığı süt ve 2 çay kaşığı limon suyuyla karıştırarak hemen hemen aynı tadı yakalayabilirsiniz.
Yağlı süt, tat olarak ekşi kremaya yakındır. Ancak daha sıvı bir kıvamda olduğu için, kremadan daha az ölçüde kullanılmalıdır. Fırınlanmış ürünlerde ve soslarda ekşi krema yerine kullanılabilir.
Hindistan cevizi sütü, ekşi kremaya mükemmel bir alternatiftir. Hindistan cevizi sütü, taze rendelenmiş hindistan cevizinin etinden elde edilir. Güneydoğu Asya, Güney Amerika ve Karayip mutfaklarında temel bir malzemedir. Hindistan cevizi sütü laktoz içermez ve vegandır, bu da onu süt alerjisi veya diyet kısıtlamaları olan kişiler için mükemmel bir seçenek haline getirir. Hindistan cevizi sütünü ekşi krema yerine kullanacaksanız, üzerindeki krema yağını alın. Ardından elma sirkesi, limon suyu ve deniz tuzu ekleyip karıştırarak kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz. Fırınlanmış yemeklerde 1 yemek kaşığı kullanılması yeterlidir.
Kaju fıstığı, yağ oranı nispeten yüksek olan tereyağlı, tatlı bir kuruyemiştir. Yüksek yağ içeriği onları ekşi kremaya süt içermeyen mükemmel bir alternatif haline getiriyor. Islatılmış kaju fıstığına, limon suyu, sirke ve deniz tuzu ekleyip harmanlayın. Bu sayede ekşi krema yerine çorba ve garnitürlerde kullanabilirsiniz. Ancak kaju fıstığını, pişirilen ürünlere eklememeye dikkat edin.
Piyasada vegan diyeti uygulayan kişiler ve süt ürünlerine alerjisi olanlar için uygun olan birçok soya bazlı ekşi krema alternatifi mevcuttur. Soya bazlı krema, tariflerde ve hamur işlerinde ekşi kremanın yerine aynı ölçüde kullanılabilir. Soya bazlı krema bulamadıysanız, tofuyu elma sirkesi, tuz ve limon suyu ile karıştırarak tariflerde kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;