Damarlı çiçeksiz bitkiler grubunda bulunan eğrelti otu, ılıman bölgelerde kolayca yetişir. 10 binden fazla çeşidi olan bu bitki, genellikle erkek eğrelti otu ve dişi eğrelti olarak ikiye ayrılır. Ülkemizde en çok Kuzey Anadolu'da yetişen eğrelti otu, süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Görünümüyle kolayca fark edilen eğrelti, uzun, ince ve çok yapraklı bir görünüme sahiptir. Eğrelti otunun üremesi yapraklarının altında bulunan spor keseleriyle sağlanır. Eğrelti otunun kök kısımları zehirli etkiler yaratabileceği için dikkatli olunması gerekir.
Eğrelti otu çiğ, kurutulmuş ve haşlanmış olarak tüketilebilir. Ancak eğrelti otunun zehirli etkileri bulunduğu için tüketmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekiyor.
Not: Eğrelti otunu kaynatacaksanız veya sıcak suya atacaksanız, kaynatma işleminin 10 dakikayı geçmemesi gerekiyor. Aksi takdirde zehirli etkileri ortaya çıkmaya başlar ve yan etkiler görülebilir.
Doktor onay verdikten sonra eğrelti otu kullanılacaksa, tüketim miktarına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. 1 gün içinde kurutulmuş eğrelti otu kullanımının 20 gramı, taze eğrelti otu tüketimininse 80 gramı geçmemesi gerekiyor. Aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Eğrelti otunun birçok faydası olsa da, temkinli kullanılması gerekiyor. Çünkü bazı durumlarda zehirli etkileri ortaya çıkabiliyor.
Eğrelti otu, vücutta fazla A vitamini depolanması, vitamin zehirlenmesi, ishal, kusma, titreme ve bulantı gibi yan etkiler yaşamanıza yol açabilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekiyor. Doktorun onay vermediği hiçbir bitki tüketilmemelidir.
Önemli Not: Hamile ve emziren annelerin, ciddi ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin, düzenli ilaç kullananların, böbrek yetmezliği, karaciğer sorunu ve kansızlık sorunu olan kişilerin eğrelti otu tüketmesi önerilmemektedir. Alerjik bünyeye sahip olan kişilerin de eğrelti otunu tüketmeden önce uzman onayı alması gerekir.
Sağlıklı bireylerin de eğrelti otunu doktor gözetiminde veya doktor onayını aldıktan sonra tüketmesi oldukça önemlidir.
Şunlara da göz atın;