Türk mutfağının vazgeçilmezi olan çorbalar, özellikle havaların soğumasıyla birlikte sofralarımızın baş tacıdır. Balık, tavuk, et, sebze ve baklagiller ile pratik, yapımı kolay ve sağlık dolu 30 çorba tarifiyle karşınızdayız. Unutmayın! 1 kase çorba hem sizi mutlu edecek hem de kışın sağlığınızı korumanızda büyük rol oynayacaktır. Listedeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına çorba tarifleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, şifa dolu 30 doyurucu çorba tarifi:
Doyurucu çorbalar listesinde ilk önerimiz, Tekirdağ mutfağıyla özdeşleşen çeneçarpan çorbası. Yapımında yeşil mercimek ve erişte kullanılan bu çorba, tavuk suyuyla birlikte pişirildiğinde daha sağlıklı bir hale geliyor.
Sebze ve tahıl ile hazırlanan hububat çorbası, lif içeriği yüksek bir yemektir. Buğday, biber, fasulye ve semizotu ile hazırlanan hububat çorbası, mısır taneleri eşliğinde servis edilir.
Ülkemizde en çok Karadeniz'de tüketilen karalahana, C vitamini bakımından zengindir. Trabzon mutfağıyla özdeşleşen karalahana çorbası, sıcak bir başlangıç yapmanızı sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.
Sebze çorbası, ek gıdaya başlayan bebeklere en çok verilen çorbalardan biridir. Havuç, brokoli, süt ve krema ile hazırlanan bu çorba, vücut direncini arttırır. Bir porsiyonu, yalnızca 45 kalori değerindedir.
Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan domates çorbası, kış aylarında en çok tüketilen çorbalardan biridir. İsteğe göre fesleğenle süslenen domates çorbasını, rendelenmiş peynir ve kızarmış ekmek dilimleri ile servis edebilirsiniz.
Türk mutfağının en özel çorbalarından biri olan mercimek çorbası, ortalama 15 dakikada sofralardaki yerini alır. Kırmızı mercimek ve baharatlarla hazırlanan bu çorba, lokantalarda da başlangıç olarak sunulur.
Konya'nın yöresel yemeklerinden biri olan etli topalak çorbası, köfte ve nohut eşliğinde hazırlanır. Köftenin içerisinde hem kıyma, hem de bulgur kullanılır. Porsiyonu ortalama 75 kalori olan topalak çorbası, en doyurucu çorbalardan biridir.
Klasik tariflerden sıkılanlar için, toz fındık, fındık yağı ve krema ile hazırlanan nefis fındık çorbası tarifini öneriyoruz. Tereyağlı sos ile zenginleştirilen fındık çorbasını, kuru nane eşliğinde sunabilirsiniz.
Davet sofralarında yer verilen kremalı mantar çorbası, diyet ve vejetaryen menülerine uygundur. Porsiyonu, 70 kalori olan bu çorbayı, dereotu ile zenginleştirebilirsiniz.
Havuç, sarı mercimek, bal kabağı, zerdeçal ve patates ile hazırlanan bu çorba, klasik tariflerden sıkılanlar için idealdir. Maydanoz, nane ve tulum peyniri eşliğinde servis edilri.
Semizotu, pirinç, nohut ve mercimek ile hazırlanan ekşili semizotu çorbası, Antep mutfağının yöresel tariflerindendir. Bağışıklığı güçlendiren semizotu çorbası nar ekşisi veya sumak ekşisi ile zenginleştirilir.
Havuç, buğday, kereviz ve dana eti ile hazırlanan bu çorba, özellikle soğuk havalarda tüketilmelidir. Protein bakımından zengin olan etli buğday çorbası, ince kıyılmış maydanoz ile birlikte servis edilir.
Havuç, kereviz, pazı, dana eti ve patates kullanılan etli sebzeli çorba, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Kış aylarında çok rağbet gören bu çorba, vücudu dinç tutmasıyla bilinir.
A, C ve K vitamini bakımından zengin olan havuç çorbası, ortalama 30-35 dakikada sofralardaki baş köşeyi alır. Yalnızca 7 malzeme ila hazırlanan havuç çorbası, göz sağlığını da korur.
Havucu sade bir şekilde tüketmek istemeyenler için, şifa dolu havuçlu zencefil çorbasını öneriyoruz. Yapımında badem, kanola yağı, zencefil ve aspir kullanılan bu çorba, kızarmış ekmek ile birlikte servis edilir.
Süt, pirinç ve baharatlarla hazırlanan imaret çorbası, Bolu'nun yöresel yemeklerinden biridir. Sabahları ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıyla bilinen imaret çorbası, nane eşliğinde sunulur.
Vücudu temizleyen ve solunum yollarını rahatlatan ısırganı, bu kez çorba yapımında kullanıyoruz. Başta Ordu olmak üzere Karadeniz'de büyük bir ilgi gören ısırgan çorbasına, krema ve sebze suyu ile aroma verilir.
İskorpit balığı, patates ve havuç ile hazırlanan bu çorba, kilo vermeye yardımcı olur. Bu yüzden diyet listelerinde de yer verilen iskorpit çorbası, temizlenmiş veya filetosu çıkartılmış iskorpit balığı ile hazırlanmalıdır.
Sindirimi düzenleyen ve zararlı bakterilerin atılmasını sağlayan karnabaharı, bu kez çorba yapımında kullandık. Patates ve süt ile hazırlanan karnabahar çorbası, düşük kalorisi ile diyet listeleri için de idealdir.
Kuzu eti, enginar, kişniş, yoğurt ve yarma mısır ile hazırlanan bu çorba, maydanoz ve kızarmış ekmek dilimleri ile sunulur. Daha şık bir sunum için, kase yerine çorba bardakları kullanabilirsiniz.
Yoğurt, haşlanmış nohut ve pirinç ile hazırlanan lebeniye çorbası, Güneydoğu Anadolu'nun gözde tariflerinden biridir. Lübnan mutfağında da yer verilen bu çorba, misket köftelerle birlikte sunulur.
Soğuk havalarda bağışıklığınızı koruyacak kereviz çorbası, limon, maydanoz ve pırasa ile zenginleştirilmiştir. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu çorba, limon kabukları ile birlikte sunulur.
Pazı, nar ekşisi ve yeşil mercimek ile hazırlanan bu çorba, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde tüketilmektedir. Başlangıç menülerinde yer verilen bu çorba, hem doyurucu, hem de sağlıklıdır.
Nohut ve süt ile hazırlanan oğmaç çorbası, Balkan ülkelerinde de farklı versiyonlarıyla sunulmaktadır. Videolu anlatımıyla oğmaç çorbasını kısa sürede hazırlayabilirsiniz.
Sarı mercimek ile tatlandırılan bu çorba, patates, havuç, lahana, kereviz ve zerdeçal ile hazırlanır. Tam bir şifa kaynağı olan sebze çorbası, özellikle kış aylarında haftada bir kez tüketilmelidir.
Kolesterol seviyesini dengede tutan ve kilo vermeye yardımcı olan kerevizi, bu kez çorba yapımında kullandık ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Düşük kalorili sütlü kereviz çorbası, kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak, bizden söylemesi.
Ana yemeklerde sık sık kullanılan patlıcanın çorbasını denediniz mi? Cevabınız hayırsa, süzme yoğurt ile hazırlanan nefis patlıcan çorbası tarifini şimdiden defterinize kaydetmenizi öneriyoruz.
A vitamini bakımından zengin olan ve sindirimi kolaylaştıran tatlı patates, klasik patatese göre daha az tüketilir. Füme et ve kereviz yaprakları ile hazırlanan tatlı patates çorbasına mutlaka göz atın.
Tavuk eti, makarna ve ıspanak ile hazırlanan doyurucu çorba tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Ortalama 30 dakikada hazırlanan tavuk etli yeşilli çorba, yüksek oranda protein içerir.
Pastırma ve sosis ile zenginleştirilen toscana çorbası, krema bazlı bir çorbadır. Yapımında lahana ve patates gibi sebzelere de yer verilir.
Şunlara da göz atın;