Dondurularak kurutulmuş meyve, lezzetini ve besin maddelerini korurken neredeyse tüm nemini çıkarmak için bir işleme tabi tutulmuş, oda sıcaklığında saklanabilen meyvelerdir. Kuru, gevrek bir doku ve yoğun, konsantre meyve aroması ile çok hafiftir.
Dondurularak kurutulan meyveler, meyveyi veya meyve parçalarını olduğu gibi, eksi sıvıları korur. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, teknik olarak liyofilizasyon olarak adlandırılan dondurarak kurutma, "bir ürün dondurulduktan ve bir vakum altına yerleştirildikten sonra suyun çıkarıldığı ve buzun bir sıvıdan geçmeden doğrudan katıdan buhara dönüşmesine izin veren bir işlemdir." şeklinde tanımlar. Bu işlem, meyveye taze versiyonun gevrek bir kabuğunu bırakır. Açılmamış, dondurularak kurutulmuş meyveler, yalnızca ideal koşullar altında saklandığında 25 ila 30 yıl arasında (bazı üreticilere göre) dayanabilir. Bu arada, şekerlerinin çoğunu korur, böylece meyvenin tadı donmadan önceki gibi olur. Dondurularak kurutulmuş meyveler, güneşte kurutulmuş ve kurutulmuş meyvelerle aynı şekilde kullanılabilir.
Dondurarak meyve kurutma, taze ürünleri korumak için kullanılan bir işlemdir, böylece rafa dayanıklı olur ve koruyucu madde olmadan daha uzun süre dayanır. Dondurularak kurutulan meyvenin amacı, besin profilini korumaktır. Dondurularak kurutulmuş meyveler sağlıklı bir atıştırmalık olarak, yemeklere tatlılık katmak için ve fırıncılıkta kullanılabilir.
Ticari olarak meyveyi dondurarak kurutma işlemi, meyveleri veya meyve parçalarını donma sıcaklığının altında bir vakum odasına konmasıyla başlar. Meyvenin içindeki katı su molekülleri gaz haline gelerek yiyeceğe ayrılır ve dağılır. Bu süreç boyunca, meyve ve yemişler bozulmadan kalır ve taze meyvede bulunan besin değerlerinin çoğunu içerir. Dondurularak kurutulmuş meyveler işlendikten sonra tazeliğini korumak için hava geçirmez, nem geçirmez ambalajlarda paketlenmelidir.
Meyveleri evde uygun ekipmanla dondurarak kurutmak mümkündür, ancak bir dondurarak kurutmak için alınan ekipmanlar pahalıya mal olabilir. Dondurarak kurutmaya uygun meyveler arasında çilek, şeftali, muz, ananas, üzüm, böğürtlen, ahududu, elma ve yaban mersini meyvesi bulunur.
Hem dondurularak kurutulan hem de klasik kurutulmuş meyveler, daha sonra kullanılmak üzere besleyici ürünlerin korunmasına yönelik yöntemlerdir. Muz, çilek, elma, ejder meyvesi, kayısı ve ananas dahil olmak üzere meyvelerden nemi uzaklaştırarak, gıda rafa daha dayanıklı hale gelir ve yaşlandıkça taze meyveleri rahatsız eden küf veya çürümeye karşı dirençli hale gelir. Klasik meyve kurutmasında meyvenin içindeki su giderilir.
Dondurarak kurutma, sıfırın altındaki sıcaklıklarda tüm nemi giderir. Bu yöntem meyvenin şeklini iyi tutar ve bazıları tadı daha iyi koruduğunu söyler. Dondurularak kurutulmuş ürünler onlarca yıl dayanabilir.
Dondurularak kurutulmuş meyveler aynı zamanda havadar, hafif ve gevrektir, burada kurutulmuş meyvelerin yoğun bir yoğunluğa ve belirgin bir çiğneme olduğu görülür. Kurutulmuş meyve çiğnenir çünkü su içeriğinin yaklaşık üçte birini tutar. Kurutulmuş meyveler hala biraz neme sahip olduklarından, meyve rafını stabil tutmaya yardımcı olmak için genellikle koruyuculara ihtiyaç duyarlar ve katkı maddeleri ile bile, bu tür kurutulmuş meyveler dondurularak kurutulmuş muadili kadar uzun süre dayanmaz. Dondurularak kurutulmuş meyvenin daha az sakarin olduğu ve meyvelerin doğal lezzetini daha iyi sergileyebildiği, kurutulmuş meyvedeki nem içeriği de onu daha tatlı hale getirme eğilimindedir.
Hemen hemen her meyvenin dondurularak kurutulabileceğini düşünebilirsin: çilek, ahududu, yaban mersini, kiraz, böğürtlen, üzüm, şeftali, armut, elma, muz, mango, ananas, narenciyetürleri ve daha fazlası.
Meyveler gibi küçük meyveler dondurularak kurutulabilir olsa da, dondurularak kurutmadan önce tüm meyveler tipik olarak yarıya, dilimlere veya küplere kesilir. Dondurularak kurutulmuş meyveler, tatlandırıcı smoothie'lerde ve tatlılarda kullanılmak üzere ince bir toz halinde öğütülerek de satılabilir.
Dondurularak kurutulmuş meyveyi kullanmanın en kolay yolu direk atıştırmalık olarak tüketmektir. Ayrıca dondurularak kurutulmuş meyveleri tahıl, yoğurt veya dondurmanın üzerine süslemek için de kullanabilirsiniz. Çok hafif ve kompakt olduğu için yürüyüş, kamp ve seyahat için de harika bir seçenek olarak kullanılabilir.
Böyle konsantre bir tada sahip olan dondurularak kurutulmuş meyveler, fazladan sıvı eklemeden bir tarife yoğun meyve aroması (ve genellikle renk) eklemenin harika bir yoludur. Çok gevrek olduğu için, bir yemeğin dokusunu ve görünümünü geliştirmek için bir garnitür olarak bütün, ufalanmış veya toz halinde de kullanılabilir.
Rafta dayanıklı bir gıda olduğu için, dondurularak kurutulmuş meyvelerin hem pişirirken hem de tatlılara ve tuzlu yemeklere katkı maddesi olarak birçok kullanımı vardır. Pişirme için, dondurularak kurutulmuş meyveler diğer meyveler gibi eklenir, ancak bazı meyvelere, muz ve ananas gibi, ekstra su eklenebilir. Krepler, kekler, kurabiyeler gibi unlu mamullere direk eklenebilir. Dondurularak kurutulmuş meyveleri dondurmalara, kremalara, çikolatalara eklenebilir.
Dondurularak kurutulmuş meyveler ayrıca milkshake ve smoothie'lere eklenebilir.
Dondurularak kurutulmuş meyveleri, kileriniz veya dolaplarınız gibi serin, karanlık ve kuru bir yerde, orijinal ambalajında kapalı olarak saklanabilir. Meyveyi açtıktan sonra lezzetini, rengini ve dokusunu korumak için hava geçirmez bir plastik torba, cam kavanoz ya da 5-20 derece arasında saklayın. Nem dondurularak kurutulmuş meyvenin dokusunu değiştirecektir, bu nedenle açıldıktan sonra hava geçirmez bir kapta tutmak önemlidir.
Açılmamış, dondurularak kurutulmuş meyveler, ancak ideal koşullar altında saklandığında (bazı üreticilere göre) 25 ila 30 yıla kadar saklanabilir. Bu nedenle dondurularak kurutulmuş gıdalar, acil durumlara hazırlık ve atıştırmalık olarak kullanılabilirler. Açıldıktan sonra dondurularak kurutulmuş meyveler bir yıla kadar raf ömrüne sahiptir.