Yazın gelişini müjdeleyen kayısılar, Mayıs ayının sonlarına doğru tezgahlardaki yerini alır. Özellikle Haziran ve Temmuz, kayısının en lezzetli olduğu aylar olarak bilinir. Demir bakımından zengin olan kayısı, yüksek oranda diyet lifi içerir. Bu yüzden diyet listelerinde de kendine yer bulur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırdığı için, tatlı yapımında da kullanılır. Kan basıncını dengeler ve göz sağlığını korur. Kayısı, kısa sürede kurutulan meyvelerden de biridir. Kurutulmuş kayısı, tüm faydalarını ve lezzetini içerisinde barındırır. Peki, evde kayısı nasıl kurutulur? İşte, kayısı kurutmak için uygulayabileceğiniz yöntemler:
Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu sayede 'gün kurusu kayısı' adı verilen kayısılar elde edilir.
Kayısıları güneşte kurutmak için kullanılan bir diğer yöntem ise ipe dizmektir. Bunun için öncelikle kayısıların çekirdeklerini çıkartın. Bol suyla yıkadıktan sonra kurutun ve ortalarından ufak bir delik açın. Bu deliklerden ip geçirerek güneş alan bir yere asın.
Kayısıları güneşte bekletmek istemiyorsanız, fırında kurutma yöntemini de deneyebilirsiniz.
Kuruttuğunuz kayısıları buzdolabı poşetine ve cam bir kavanoza koyup ağzını kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;