Makarna yediden yetmişe herkesin severek tükettiği yemekler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kimi zaman öğrenci evlerinin değişmez yemeği olan makarna, kimi zamanda en şık sofraların baş tacı olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklar için besleyici bir öğün, sporcular için enerji kaynağı olan makarna aynı zamanda yaratıcılığınızı en rahat kullanabileceğiniz yemeklerden bir tanesi. Klasik makarna tariflerinden sıkılanlar için birbirinden farklı ve lezzetli tarifleri yazımızda derledik. İşte, mutlaka denemeniz gereken 19 farklı makarna tarifi:
Roma ve Toscana mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan fettucini alfredo, cafe ve restoranlarda en çok karşımıza çıkan makarna türlerinden biridir. Ispanak, mantar ve tavuk ile hazırlanan fettucini alfredoyu, videolu anlatımıyla kolayca yapabilirsiniz.
Penne arabiata olarak restoranlarda karşımıza çıkan bu makarna, İtalyan mutfağından dünyaya yayılmıştır. Acı severlerin en sevdiği tariflerden biridir. Kurutulmuş chili biberi ve parmesan peyniri ile zenginleştirilir.
Tagliani, İtalyan mutfağının sevilen makarna çeşitlerinden biridir. Spagetti gibi uzun bir yapıya sahip olsa da, hamuru daha kalındır. Trüf mantarı, parmesan peyniri ve krema ile hazırlanan bu makarna, 25 dakikada sofralardaki yerini alır.
Sarımsak, Meksika biberi ve zeytinyağı ile hazırlanan bu makarna, parmesan peyniri ile zenginleştirilir. Napoliten mutfağının geleneksel yemeklerinden biridir. Sarımsaklı ve zeytinyağlı spagetti ismiyle de bilinir.
Hem makarna, hem de mantı türü olarak bilinen ravioli, İtalya kökenli bir yemektir. İncecik açılan makarna hamuru, beyaz peynir ile doldurulur. Haşlanan makarnalar, domates sosu ile zenginleştirilir.
İtalya'nın Bologna şehri ile özdeşleşen bolonez sos, et bazlı bir sos türüdür. Genellikle tagliatelle ve lazanya yapımında kullanılır. Kalın makarna hamurundan oluşan tagliatelle ise, özel sofralarda en çok tercih edilen makarna türlerinden biridir.
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan gelen bu tarif, diyabet hastaları için sunulmuştur. Düşük kalorisi ile diyet listelerine de ekleyebileceğiniz avokadolu kabak spagetti, mantar ve fesleğen ile zenginleştirilmiştir.
Deniz mahsulleri ile hazırlanan siyah spagetti, şık sunumu ile dikkatleri üzerine çeken bir yemektir. Spagettiyi siyah renge dönüştürmek için, kalamar mürekkebi kullanılır.
Son zamanların en popüler makarna türlerinden biri de, Gigi Hadid'in sosyal medyada paylaştığı makarnadır. Domates ve krema sosuyla zenginleştirilen penne makarna, 30-35 dakikada sofralardaki yerini alır.
Ispanaklı fırın makarna, penne makarna ve beşamel sosun birleşimiyle hazırlanır. Dilimlenerek servis edilen bu yemek, rendelenmiş kaşar peyniri ile zenginleştirilebilir.
Tavuk, krema ve karides ile hazırlanan bu makarna, köri sosu ile zenginleştirilir. Özellikle restoranlarda tüketilen köri soslu makarnanın bir porsiyonu, ortalama 310 kaloridir.
Makaroni makarnası ve cheddar peyniri ile hazırlanan mac and cheese, Avrupa ülkelerinde sık sık tüketilir. Mac and cheese yapımında kaşar, eski kaşar, çeçil, cheddar ve kolot peyniri olmak üzere 5 farklı peynir kullanılır.
Krema, mantar ve sarımsak ile zenginleştirilen bu makarna, haşlanmış fettucine ile hazırlanır. İsteğe göre peynir ile zenginleştirilen kremalı mantarlı makarnanın porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir.
Rigatoni makarnasının yatay bir şekilde dizilmesiyle hazırlanan makarna pastası, kıyma, havuç, ıspanak ve sarımsak ile zenginleştirilir. Fırında pişirilen sebzeli makarna pastası, dilimlenerek servis edilir.
Asya mutfağında sık sık tüketilen noodle, makarna ve eriştenin bir türü olarak bilinir. Soya sosu, brokoli, tavuk ve havuç ile zenginleştirilen sebzeli noodle, yaklaşık 290 kaloridir.
Japon mutfağına özgü bir lezzet olan udon, görünümü ile noodle'a benzer. Yapımında tavuk, mantar, bezelye, biber, havuç ve soğan kullanılan udon, aromatik et suyu içerisinde pişirilir.
İtalya kökenli bir yemek olan timballo, makarna, kıyma ve yufka ile hazırlanır. Makarnanın iç kısımları bezelye ve kıyma ile doldurulurken, dışı yufka ile kapatılır. Videolu anlatımıyla timballo tarifini kolayca hazırlayabilirsiniz.
İtalyan mutfağından dünyaya yayılan tortellini, irmik, un ve yumurta ile hazırlanır. Tortellini hamurunun içi ıspanak, ricotta ve parmesan peyniri ile doldurulur. Roberto Şef'in anlatımıyla tortellini makarnayı, ortalama 40 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Veganarsist kurucusu Emre Aydoğan'dan soya kıyması ve sebzeli iç harç ile doldurulan vegan makarna tarifini sizlere sunuyoruz. Hazırladığınız makarnayı vegan peyniri ile zenginleştirebilirsiniz.
Doyurucu ve lezzetli bir makarna yapmaya ne dersiniz? Sizler için lezzetli, doyurucu ve pratik bir tarif hazırladık.
Şunlara da göz atın;