Çalı fasulyesi, kuru fasulye, Fransız fasulyesi, emotes veya kuru fasulye olarak da bilinen yeşil fasulye, bir bakla içinde küçük tohumlar bulunan ince, gevrek bir sebzedir. Salatalarda veya kendi yemeklerinde yaygın olarak bulunurlar ve hatta bazı insanlar onları çiğ olarak yerler. Yine de, teknik olarak baklagiller oldukları için, bazı insanlar çiğ yenirse toksik olabilecek antinutrientler içerdiklerinden endişe ederken, diğerleri çiğ yeşil fasulyelerin pişirilmesi besin kaybına yol açtığı için daha sağlıklı olduğunu iddia ediyor. Bu yazı, yeşil fasulyeyi çiğ yiyip yiyemeyeceğinizi açıklamaktadır.
Çoğu fasulye gibi, çiğ yeşil fasulye de bitkiler için mantar önleyici ve doğal bir böcek ilacı olarak çalışan bir protein olan lektin içerir. Ancak yerseniz, lektinler sindirim enzimlerine karşı dirençlidir. Böylece sindirim sisteminizdeki hücrelerin yüzeyine bağlanarak yüksek miktarlarda tüketilirse mide bulantısı, ishal, kusma ve şişkinlik gibi semptomlara neden olurlar. Ayrıca bağırsak hücrelerinize zarar verebilir ve bağırsaklarınızın dost bakterilerini etkileyebilirler. Ayrıca, besinlerin sindirimine ve emilimine müdahale ederler, bu nedenle antinutrientler olarak bilinirler. Bazı fasulyeler diğerlerinden daha yüksek miktarda lektin içerir, bu da bazılarının çiğ yemek için çoğunlukla güvenli olabileceği anlamına gelir.
Araştırmalar, çiğ yeşil fasulyenin 100 gram tohum başına 4,8-1,100 mg lektin barındırdığını gösteriyor. Bu, lektin bakımından nispeten düşük ile olağanüstü yüksek arasında değiştiği anlamına gelir. Bu nedenle, az miktarda çiğ yeşil fasulye yemek güvenli olsa da herhangi bir potansiyel toksisiteyi önlemek için bunlardan kaçınmak en iyisidir.
Bazı insanlar yeşil fasulye pişirmenin besin kaybına yol açtığını iddia ediyor. Gerçekten de, pişirme, sırasıyla doğum anormalliklerini ve hücresel hasarı önlemeye yardımcı olan folat ve C vitamini gibi suda çözünen bazı vitaminlerin içeriğini azaltabilir. Bununla birlikte, pişirme, geliştirilmiş tat, sindirilebilirlik ve çeşitli faydalı bitki bileşiklerinin artan biyoyararlanımı gibi çeşitli faydalar sunar.
Ayrıca çiğ yeşil fasulyedeki lektinlerin çoğu, 100°C'de kaynatıldığında veya pişirildiğinde etkisiz hale gelir. Araştırmalar, yeşil fasulye pişirmenin antioksidan içeriği, özellikle de beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi güçlü karotenoid düzeylerini artırabileceğini gösteriyor.
Antioksidanlar, hücrelerinizi yüksek seviyeleri hastalık riskinizi artırabilecek serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllerden korur. Ek olarak, pişirme, yeşil fasulyenin izoflavon içeriğinin biyoyararlanımını artırabilir. Bu bileşikler, kalp hastalığına karşı koruma ve belirli kanser risklerinin daha düşük olması dahil olmak üzere birçok sağlık yararıyla bağlantılıdır.
Genel olarak, bu sebzeyi pişirmenin faydaları muhtemelen dezavantajlardan daha ağır basar.
Yeşil fasulye, taze, konserve ve dondurulmuş dahil olmak üzere birçok biçimde bulunur. Bunları birden fazla şekilde hazırlayabilirsiniz. Genel bir kural olarak, pişirmeden önce durulamak en iyisidir, ancak gece boyunca ıslatmanıza gerek yoktur. Sert uçları çıkarmak için uçları da kesmek isteyebilirsiniz. İşte yeşil fasulye pişirmenin üç basit ve kolay yolu:
Şunlara da göz atın;