Ceviz, Juglandaceae familyasına ait bir ağaç türü ve bu ağacın meyvelerinin ortak adıdır. Kışın yapraklarını döken bu ağaçlar, az sayıda pullarla örtülmüştür. Çiçekler evciklidir. Yenilebilir ham ceviz tohumu, %14 karbonhidrat, %4 su, %15 protein ve %65 oranında yağ içerir. Hem sade bir şekilde tüketilir, hem de tatlı yapımında ve salataların içerisinde kullanılır.
2017 verilerine göre dünyada ceviz üretiminin en çok yapıldığı yer, Çin'dir. ABD, İran ve Türkiye Çin'i takip eder. Ceviz üretiminde Bursa, Van, Kahramanmaraş, İzmir, Aydın, Zonguldak, Denizli ve Samsun illeri önde gelen şehirler arasında yer alır.
Ceviz, yazın bol güneşli, kışın ılıman geçen iklimlerde yetişir. Ancak rüzgardan korunmuş vadilerde, dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda kışın sert geçtiği yerlerde de yetişebilir. Kışın -25 derecenin altındaki soğuklar bitkiyi öldürebilir. Yaz aylarında ise 40 derecenin üzeri sıcaklıklar güneş yanıklığı ve iç büzülmesi gibi sorunlara neden olabilir. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak iklim şartları, ceviz yetiştiriciliğinde istenilen verimin alınmamasına yol açabilir.
Ceviz, güçlü ve derinlere inen bir kök sistemine sahiptir. Bu yüzden toprak derinliği, en az 2-2.5 metre olmalıdır. Toprağın pH'sı 6-7 arası olmalı, toprakta alkalilik ve tuz sorunu bulunmamalıdır. İyi drenajlı, geçirgen, organik maddeler bakımından zengin, havadar olmalıdır. Toprağın su tutma kapasitesi yüksektir.
Ceviz, yaz ve sonbahar aylarında yetişir. İklim şartlarına göre hasat dönemi Ağustos ayında başlar, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Hasat mevsimi cevizin çeşidine göre değişir. Ceviz hasat edilmeden önce, mutlaka ağacın sulanması önerilir.
Şunlara da göz atın;