Çağlanın Faydaları Nelerdir?

Çağla ne işe yarar? Çağlanın faydaları nelerdir? Çağla ne kadar tüketilmeli? Çağla da hangi vitaminler var? İşte, çağlanın faydaları ve kullanımı:
Çağlanın Faydaları Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:23

Çağla, badem, kayısı gibi meyvelerin körpe ve yeşil haline verilen isimdir. Daha çok badem için kullanılan çağlanın tüketimi, Türkiye, İsrail, İran ve Arap ülkelerinde yaygındır. Çiğ olarak ve tuzla birlikte tüketilebilir. İsteğe göre salatalara ve yemeklere katılmak suretiyle de kullanılabilir. Çağlanın ağaçları pembe beyaz çiçekler açar. Yılda sadece 15-20 günlük bir süre için tüketilebilir. Baharın başında hasat edildiği için tüketildiği bölgelerde en erken yenebilen meyvelerdendir. Çağla, yaz boyunca büyür, olgunlaşır ve sertleşir. 



Çağlanın Faydaları Nelerdir?

  1. Çağla, B, C ve E vitaminleri, demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, selenyum ve magnezyum açısından çok zengindir. 
  2. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayabilir.
  3. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığının korunmasında faydalıdır.
  4. Safra taşı oluşumunu azaltabilir.
  5. Güçlü bir antioksidandır. Toplardamar ve atardamarları geliştirir.
  6. Kanın oksijen oranını artırarak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
  7. Yüksek lif oranına sahiptir. 
  8. Glisemik indeksi düşüktür. 
  9. Zihinsel yorgunlukları giderir. Sinirleri güçlendirir.
  10. Emzirme döneminde anne sütünü arttırabilir. 

Çağla Ne Kadar Tüketilmeli?

Çağla, günde 5-10 adet tüketilmelidir. Diyetlerde ara öğün olarak tüketilebilir.


Çağlanın Besin Değerleri

50 gram çağlanın besin değerleri;

  1. Kalori: 287 kcal
  2. Karbonhidrat: 10.56 g
  3. Protein: 10.5
  4. Yağ: 24.71 g
  5. Lif: 5.58
  6. Sodyum: 0.5 mg
  7. Potasyum: 356.5 mg


Şunlara da göz atın;

  1. Domatesin faydaları nelerdir?
  2. Brüksel lahanası ne işe yarar?
  3. Yer elmasının faydaları nelerdir?
  4. Havuç ne işe yarar?
  5. Muz neye yarar?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo