Brüksel lahanası, Brassicaceae sebze ailesinin bir üyesidir ve lahana, karnabahar ve hardal yeşillikleri ile yakından ilişkilidir. Bu turpgillerden sebzeler mini lahanalara benzer ve genellikle besleyici bir garnitür veya ana yemek yapmak için kesilir, temizlenir ve pişirilir. Brüksel lahanası, yüksek düzeyde birçok besin maddesine sahiptir ve çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.
Brüksel lahanası kalorisi düşük ancak lif, vitamin ve mineral bakımından yüksektir. 80 gram pişmiş brüksel lahanası aşağıdaki besin değerlerini içerir;
Brüksel lahanası özellikle kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini açısından zengindir. Ayrıca demir emilimini artırmaya yardımcı olan ve doku onarımı ve bağışıklık fonksiyonunda yer alan bir antioksidan olan C vitamini bakımından da yüksektirler. Dahası, yüksek lif içeriği düzenliliği ve bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Yukarıdaki besinlere ek olarak, Brüksel lahanası az miktarda B6 vitamini, potasyum, demir, tiamin, magnezyum ve fosfor içerir.
Brüksel lahanasının sağlığa pek çok faydası vardır ancak etkileyici antioksidan içerikleri öne çıkmaktadır. Antioksidanlar, hücrelerinizdeki oksidatif stresi azaltan ve kronik hastalık riskinizi düşürmeye yardımcı olan bileşiklerdir. Bir çalışma, katılımcılar günde yaklaşık 300 gram Brüksel lahanası yediğinde, hücrelerinde oksidatif stresten kaynaklanan hasarın %28 oranında azaldığını buldu. Brüksel lahanası, sağlığı geliştirici birçok özelliği nedeniyle kapsamlı bir şekilde araştırılan bir antioksidan olan kaempferol açısından özellikle yüksektir. Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyetin parçası olarak Brüksel lahanası yemek, vücudunuzun sağlığı geliştirmek için ihtiyaç duyduğu antioksidanları sağlamaya yardımcı olabilir.
Bazı araştırmalar, Brüksel lahanasındaki yüksek düzeydeki antioksidanların belirli kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca Brüksel lahanasındaki antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirebilir. Bunlar, kanser gibi hastalıklara katkıda bulunan oksidatif stres tarafından oluşturulan bileşiklerdir.
80 gram pişmiş brüksel lahanası, 2 gram lif içerir ve günlük lif ihtiyacınızın %8'ini karşılar. Lif, sağlığın önemli bir parçasıdır ve diyetinize iyi bir miktar dahil etmek, birçok sağlık yararı sağlar. Lif bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri beslemeye yardımcı olarak sindirim sağlığını da destekler. Artan lif alımı, kalp hastalığı riskinin azalması ve kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi gibi diğer sağlık yararlarıyla da ilişkilendirilmiştir. Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi diğer iyi lif kaynaklarıyla birlikte Brüksel lahanası yemek, lif ihtiyaçlarınızı kolayca karşılamanıza yardımcı olabilir.
Brüksel lahanası iyi bir K vitamini kaynağıdır. Aslında, sadece 80 gram pişmiş Brüksel lahanası günlük K vitamini ihtiyacınızın %137'sini sağlar. Bu önemli besin vücutta hayati bir rol oynar. Pıhtılaşma, kanamayı durduran kan pıhtılarının oluşumu için gereklidir. K vitamini ayrıca kemik büyümesinde rol oynayabilir ve ilerleyici kemik kaybı ile karakterize bir durum olan osteoporoza karşı korunmaya yardımcı olabilir. K vitamini arttırmanın doğal ve sağlıklı bir yoludur.
Etkileyici besin profiline ve uzun sağlık yararları listesine ek olarak, Brüksel lahanası da kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olabilir. Birden fazla çalışma, Brüksel lahanası da dahil olmak üzere turpgillerden sebzelerin alımının artmasıyla diyabet riskinin azalması arasında bağlantı kurdu. Bunun nedeni, Brüksel lahanasının kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan lif bakımından yüksek olmasıdır. Lif, vücutta sindirilmeden yavaşça hareket eder ve şekerin kana emilimini yavaşlatır.
Balık veya deniz ürünleri yemeyenler için yeterli miktarda omega-3 yağ asidi yemek zor olabilir. Bitkisel gıdalar yalnızca, vücudunuzda balık ve deniz ürünlerinden elde edilen omega-3 yağlarından daha az etkili bir şekilde kullanılan bir tür omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Bunun nedeni, vücudunuzun ALA'yı yalnızca sınırlı miktarlarda daha aktif omega-3 yağ asitleri formlarına dönüştürebilmesidir. Bu nedenle, omega-3 yağlarınızı balık veya deniz ürünlerinden almaya kıyasla, günlük omega-3 ihtiyacınızı karşılamak için daha fazla miktarda ALA omega-3 yağ asidi tüketmeniz gerekir. Brüksel lahanası, 80 gramında 135 mg omega-3 yağ asidi içerir. Bu durumda en iyi bitkisel omega-3 kaynaklarından biridir.
Enflamasyon normal bir bağışıklık tepkisidir, ancak kronik inflamasyon kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunabilir. Brüksel lahanası, iltihaplanmaya neden olabilecek serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilecek antioksidanlarda yüksektir. Brüksel lahanası gibi turpgillerden zengin bir diyet iltihabı azaltabilir ve proinflamatuar hastalık riskini azaltabilir.
Brüksel lahanası, 80 gram pişmiş porsiyonda günlük C vitamini ihtiyacınızın %81'ini karşılar. C vitamini vücuttaki dokuların büyümesi ve onarımı için önemlidir. Aynı zamanda bir antioksidan görevi görür, kolajen gibi proteinlerin üretiminde yer alır ve hatta bağışıklığı artırabilir. C vitamini aynı zamanda bitkisel gıdalarda bulunan ve vücudunuzun hayvansal kaynaklı demir kadar kolay ememeyeceği bir demir türü olan hem olmayan demirin emilimini de artırabilir. C vitamini birçok meyve ve sebzede bulunur, ancak Brüksel lahanası mevcut en iyi sebze kaynaklarından biridir.
Brüksel lahanası, herhangi bir diyete sağlıklı bir katkı sağlar ve garnitürlere ve başlangıçlara dahil edilmesi kolaydır. İnsanlar genellikle onları kavrulmuş, haşlanmış, sotelenmiş veya fırınlanmış olarak sever. Bu sağlıklı besini mutlaka beslenme düzeninize ekleyin.