Brie, Fransa'da ortaya çıkan ancak şimdi dünya çapında popüler olan yumuşak bir inek sütü peyniridir. Yenilebilir bir beyaz küf kabuğu ile soluk sarıdır. Dahası, brie kremsi bir dokuya ve küflü peynirlere özgü benzersiz, hafif bir tada ve aromaya sahiptir. Genellikle ekmek, kraker veya meyve ile servis edilir. Bu eşsiz peynir, süt içeriği ve geçirdiği olgunlaşma süreci nedeniyle bazı sağlık yararlarına da sahip olabilir. Sizler için brie peyniri hakkında merak edilenleri anlattık. İşte, brie peyniri nedir:
Brie, yüksek yağlı, besin açısından zengin bir peynirdir. Protein ve yağın yanı sıra çeşitli vitamin ve mineraller içerir. 28 gram tam yağlı brie şunları sağlar;
Brie'deki yağın çoğu inek sütünden elde edilen doymuş yağdır. Bu yağ, tarihsel olarak kalp hastalığıyla bağlantılı olmasına rağmen, ortaya çıkan araştırmalar, daha önce düşünüldüğü kadar zararlı olmadığını gösteriyor. Brie aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır ve 28 gram orta boy yumurtadan biraz daha az protein sunar. Çok sayıda vitamin ve minerale ek olarak, bu peynir hem riboflavin hem de B12 vitamini için iyi bir kaynaktır. Bu vitaminler, enerji üretimi ve metabolizmasında önemli roller oynar.
Brie, kalsiyum, B12 vitamini ve riboflavin ile birlikte protein ve yağ içerir, bu da onu çok besleyici yapar. 28 gram başına 100 kalori sunar. Yağ ve protein, kilo kaybına ve iştah kontrolüne yardımcı olabilecek artan tokluk hissi ile ilişkilidir.
Ek olarak, tam yağlı süt ürünleri daha sağlıklı bir vücut ağırlığı ile ilişkilidir ve kalp hastalığı riskinizi artırmıyor gibi görünmektedir. Ayrıca, brie, enerji üretiminde kilit rol oynayan riboflavin ve B12 vitamini bakımından yüksektir. Kalsiyumu sağlıklı kemik büyümesi için önemlidir, A vitamini ise sağlıklı cilt ve görüşü destekler. Olgunlaşma sürecinin bir sonucu olarak, brie ayrıca antikanser etkileri gösterebilen yüksek oranda anti-inflamatuar bir bileşik olan konjuge linoleik asit (CLA) içerir.
Brie gibi yumuşak peynirler az miktarda doğal bir süt şekeri olan laktoz içerir. İlginç bir şekilde, küresel nüfusun üçte ikisi laktoz intoleransıdır ve süt tüketimini sınırlamalıdır. Bununla birlikte, peynir yapım sürecinde laktoz içeriğinin çoğu çıkarıldığı veya dönüştürüldüğü için peynirler genellikle iyi tolere edilir. Bununla birlikte, süt proteini alerjisi olan kişiler bu peyniri yememelidir.
Brie'nin önerilen porsiyon boyutu 28 gramdır, bu da başparmağınızın boyutu kadardır. Aşırı miktarda yemek şişkinliğe veya kabızlığa neden olabilir ve yüksek kalori alımına neden olabilir.
Ek olarak, 28 gram brie, sodyum için günlük değerin %6'sını içerir; bu, tuzlu krakerler veya fındıklarla eşleştirirseniz hızlı bir şekilde toplanır. Çok fazla sodyum, tuza duyarlı kişilerde yüksek tansiyona neden olabilir.
Son olarak, hamile kadınlar, bakterileri yok etmek için ısıtma işlemine tabi tutulmamış sütle yapılan pastörize edilmemiş brie'den kaçınmalıdır. Ölümcül olabilen listeriyoza neden olan zararlı bakterileri barındırabilir.
Şunlara da göz atın;