Mutfaklarda sık sık kullanılan salça, buzdolabında muhafaza edilir. Özellikle ana yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılan salçanın farklı çeşitleri mevcuttur. Evde de hazırlanabilen domates salçası ve biber salçası, genellikle konserveler halinde satılır. Salça, doğru yöntemlerle muhafaza edildiğinde en geç bozulan besinlerden biridir. Ancak salçanın hava alması, saklama kabı ve bulunduğu ortam bozulmasına yol açabilir. Peki, bozuk salça nasıl anlaşılır? İşte, salçanın bozuk olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak yöntemler:
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Salçanın doğal kokusu oldukça iştah açıcıdır. Küflenme meydana geldiğinde bile kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Salçanın görünümünde hiçbir değişiklik yoksa ve kokusundan anlayamıyorsanız, küçük bir parça alarak tadına bakabilirsiniz. Salçanın tadı her zamankinden farklıysa veya kötü bir tat alıyorsanız, kesinlikle tüketmeyin.
Her besinde olduğu gibi bozuk yiyecekler gıda zehirlenmelerine yol açar. Besinin bozulma süresi arttıkça etkileri de o kadar fazla olur. Aynı zamanda bozulan besinlerin tüketilme miktarı da oldukça önemlidir. Bozulmuş salçadan 1 çay kaşığı ve fazlasını yediyseniz, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda en kısa sürede doktora başvurmanız gerekir. Gıda zehirlenmeleri ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açabilir, hafife alınmamalıdır.
Şunlara da göz atın;