Bozuk Kıyma Nasıl Anlaşılır? Kıymanın Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarız?

Çiğ kıyma buzdolabında kaç gün durur? Bozuk kıyma nasıl anlaşılır? Bozulmuş kıyma nasıl kokar? Kararmış kıyma yenir mi? Kıymanın bozulduğunu nerden anlarız?
Bozuk Kıyma Nasıl Anlaşılır? Kıymanın Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarız?
08 Kasım 2021, 16:56

Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan kıyma, çabuk bozulan besinlerin başında geliyor. Aldığınız kıymanın son kullanma tarihi geçmemiş olmasına rağmen, renginde veya kokusunda farklılıklar varsa, kullanıp kullanmama konusunda şüpheye düşebilirsiniz. Kıyma, yanlış şekilde saklandığında kısa süre içerisinde bozulmaya başlar. Peki, bozuk kıyma nasıl anlaşılır? Çiğ kıyma buzdolabında kaç gün dayanır? Kıymayı nasıl saklamalıyız? Bu soruları sizler için cevapladık. 

Kıymanın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Rengini Kontrol Edin.

Kıymanın bozulup bozulmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz ilk yöntem rengine bakmaktır. Kıyma uzun süre beklediğinde, rengi grileşmeye başlar ve canlı kırmızı rengi gider. Eğer kıymanın tamamı grileşmişse ve soluk bir görünümdeyse kullanmamanız daha iyi olacaktır.


  1. Kıymanın Yapışkanlığına Bakın.

Kıymanın renginden bozulup bozulmadığını anlamıyorsanız, uygulayabileceğiniz diğer yöntem kıymaya dokunmaktır. İlk olarak ellerinizi yıkayın ve parmak ucunuzla kıymadan bir parça alın. Elinizle hafifçe bastırın. Parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde cıvık, sıvı bir kalıntı kalıyorsa, kıyma büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Taze kıyma, elde yapışkan, cıvık ve sıvı bir kalıntı bırakmaz ve parça parça olur.


  1. Kıymanın Kokusu;

Kıymanın bozulup bozulmadığını kokusuna bakarak da anlayabilirsiniz. Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa, bozulmaya başladığını gösterir. Eğer kıymanız her zamankinden farklı olarak kesif bir kokuya sahipse çok büyük bir ihtimalle kıyma bozulmuştur.


Kıyma Nasıl Saklanır?

Kıymayı yeni aldıysanız ve uzun süre bozulmadan saklamak istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip etmelisiniz;

  1. Kıyma paketinde yırtık, çizik ve delik olmadığından emin olun. Çünkü kıyma paketinin delinmiş olması kıymanın hava almasına ve kısa sürede bozulmasına yol açar.
  2. Kıymayı oda sıcaklığında bekletmeyin. Oda sıcaklığında bekletme süresi en fazla 2 saat olmalıdır.
  3. Kıymayı kısa sürede tüketmeyi düşünüyorsanız, buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak bu süre 2 günü aşmamalıdır.
  4. Buzdolabında bekletecekseniz uygun sıcaklığın 4 derece ve daha altı olduğunu unutmayın.
  5. Kıymayı uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı yerine buzlukta saklayın. Paketi açılmamış kıymayı buzlukta 3-4 ay boyunca saklayabilirsiniz.

Kararan Kıyma Bozulmuş Mudur?

Kıymanın tazeliği hakkında en güvenli bilgiyi renginden edinebilirsiniz. Taze kıyma parlak ve kırmızı rengindedir. Kıyma bozulmaya başladığında kararmaya ve grileşmeye başlar. Bu yüzden rengi solan kıymanın tüketilmemesi önerilir. Özellikle kıymanın üzerinde siyah veya yeşil noktalar varsa kıymayı kesinlikle tüketmemelisiniz.

Kıyma Kokusunu Ne Giderir?

Eğer kıymanız bozulmuş, kötü kokular yaymaya başladıysa, ilk yapmanız gereken kıymayı çöpe atarak evi havalandırmak olacaktır. Bunun yanında ocağa bir bardak su ve bir çay kaşığı tarçın kıyarak kısık ateşte pişirin. Tarçın kokusu kısa sürede kötü kokuyu hapseder ve evin daha güzel kokmasını sağlar.

Kıyma Yıkanır Mı?

Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir. Ancak, eğer kıymadan kan damlaları akıyorsa bir süzgecin içerisine alabilir ve sudan geçirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kıymayı sudan geçirdikten sonra en kısa sürede pişirmek ve tüketmektir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kıymalı yemekler
  2. Bozuk yumurta nasıl anlaşılır?
  3. Besinler bozulmadan nasıl saklanır?
  4. Et nasıl saklanır?
  5. Balık buzlukta nasıl saklanır?
  6. Gerçek ve sahte bal nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo