Bıçak Nasıl Temizlenir?

Bıçak en sık kullanılan mutfak ekipmanlarından biridir. Düzenli temizlik ve bakım yapılması gerekir. Bıçak nasıl temizlenir? İşte, bıçak temizleme yöntemleri:
Bıçak Nasıl Temizlenir?
24 Nisan 2024, 22:30

Bıçak özellikle mutfakta en sık kullanılan üründür. Farklı birçok malzeme onunla kesilir. Sebze, et ürünleri, pişmiş ya da pişmemiş bir sürü gıda ürünü bıçak kullanılarak parçalara ayrılırlar. Her tür bıçağın keskin, pas ve bakteri barındırmaması için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bıçağın türüne, cinsine ve kullanım alanına göre özel bakım yapılması gerekir. Sizlere bıçak nasıl temizlenir anlattık. İşte, bıçak temizleme yöntemleri:



Mutfak Bıçağı Nasıl Temizlenir?


  1. Bıçağı her kullanımdan hemen sonra silerek temizleyin. Kalıntıların yapışmasına izin verirseniz, mutfak bıçaklarının temizlenmesi daha zor olacaktır. 
  2. Bıçağı kullandıktan sonra bıçağı hızlı bir şekilde su altında durulayın. Sünger ya da bulaşık bezi ile hızlıca silin. 
  3. Bıçağı sizden uzağa doğrultarak temizleyin. Bıçağı temizlemeye hazır olduğunuzda yumuşak bir bulaşık deterjanı kullanın. Yaralanmayı önlemek için bıçağı sizden uzağa bakacak şekilde temizlemeye dikkat edin.
  4. Bir süngeri ılık, sabunlu suda köpürtün. Bıçak sizden uzağa bakacak şekilde, tüm yiyecek ve lekeleri çıkarana kadar bıçağı nazikçe temizleyin.
  5. Çok hızlı fırçalamamaya dikkat edin. Güçlü veya hızlı bir şekilde fırçalarsanız, bıçak kayabilir ve kesilmeye başlayabilirsiniz.
  6. Yiyecek yapışmışsa bıçağı bir veya iki dakika bekletin. Bazen, tüm çabanıza rağmen yemek bir mutfak bıçağına yapışabilir. Bu durumda bıçağı bir veya iki dakika sığ suda bekletin. Paslanmaya neden olabileceğinden bıçağı bir veya iki dakikadan daha uzun süre ıslatmayın.
  7. Bıçağı kurutun. Bıçağınızı her zaman temizledikten hemen sonra kuru, temiz bir havluyla kurulayın. Paslanmaya neden olabileceğinden bıçaklar havada kuru olmamalıdır. Bıçağı yıkarken yaptığınız gibi, bıçağı sizden uzağa bakacak şekilde kurulayın.



Çakı Nasıl Temizlenir?


  1. Lastik eldiven giyin. Bir çakıyı temizlerken daima lastik eldiven giymelisiniz. Ellerinizi bıçak tarafından kesilmekten korurlar. Ayrıca cilt tahrişine neden olabilecek belirli yağlar veya temizleyiciler de kullanacaksınız. Çoğu süpermarkette lastik eldiven satın alabilirsiniz.
  2. Gerekli malzemeleri toplayın. Bir çakıyı temizlemek için belirli malzemelere ihtiyacınız olacak. Temizlik işlemine başlamadan önce malzemeleri hazırlayın.
  3. İlk yıkama için hafif bulaşık deterjanı kullanın. Günlük bulaşıkları yıkamak için kullandığınız sabunu kullanabilirsiniz. Bıçaklar için çok sert olduğundan pasa ve başka hasarlara neden olabileceğinden, bulaşık makinesinde kullanılmak üzere tasarlanmış bulaşık sabunu kullanmayın.
  4. İlk yıkama için yumuşak bir süngere ihtiyacınız olacak. 
  5. Çakıyı tamamen açın. Bazı çakılarda farklı mutfak eşyaları da takılı olabilir. Hepsini açabilir, temizleyebilirsiniz.
  6. Bıçağı bulaşık deterjanı ile ovun. İlk önce bıçağı normal bulaşık deterjanı ve süngerle temizleyin. Süngeri ılık, sabunlu suda köpürtün ve bıçağın bıçaklarını temizleyin. Bıçağa herhangi bir şey yapıştığını fark ederseniz, bulaşık deterjanını doğrudan bölgeye uygulayın.
  7. Bıçağı kurutun. Bıçağınızı temiz bir bezle kurulayın. Ardından, bıçağa birkaç damla ev tipi yağlayıcı ekleyin. Bıçak parlak ve temiz görünene kadar başka bir kuru bezle ovalayın.



Temel Bıçak Bakımı Nasıl Yapılır?


  1. Mutfak lavabosunda bıçak bırakmayın. Mutfak lavabosunda asla bıçak bırakmamalısınız. Evyede bırakılan bıçaklar elinizi kesebilir. Kirli bıçaklarınızı lavabonuzun yanına bırakabilirsiniz. 
  2. Bıçakları yıkadıktan hemen sonra kurulayın. Belirtildiği gibi, bıçakları ıslak bırakmak paslanma olasılığını artırabilir. Bıçaklarınızı her zaman temizledikten hemen sonra kurulayın.
  3. Özellikle pahalı bıçaklarda bulaşık makinesinden kaçının. Bıçak, yıkama döngüsü sırasında paslanabilir ve hasar görebilir. Bulaşık makinesi deterjanı da oldukça asidiktir ve erken paslanmaya neden olabilir.
  4. Kaliteli bıçakları, mutfak eşyası çekmecesinden ayrı olarak kendi alanlarında saklayın. Kaliteli mutfak bıçakları, mutfak eşyaları çekmecesinde saklanmamalıdır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?
  2. Fritöz nasıl temizlenir?
  3. Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
  4. Mutfak süngerleri nasıl temizlenir?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo