Bezelye, hemen hemen her şeyde bulunan sebzelerden biridir. Kızarmış pilav, bebek maması, çoban turtası, sıcak okul yemekleri, kızartmalar ... liste uzayıp gidiyor. Ve gerçek şu ki, çoğu insan umursamıyor çünkü bunlar kolayca yenilebilir, hafif bir tada sahip ve oldukça tatlı. Aslında, doğru yapıldığında oldukça popüler bir incelik olabilirler. Taze bezelye mevsiminde tarladan sofraya restoranlarda yer alır. Ama ne yazık ki yanlış hazırlandıkları zaman kötü bir üne de sahipler. Hiç bir kafeteryada dumanı tüten yumuşak, lapa gibi, sıvı, sarı-yeşil bezelye yığını servis edildi mi? Bezelye konusunda herkesin yaptığı hatalardan kaçının ve onların tüm potansiyellerine ulaşmalarına izin verin.
Bir daha asla o küçük yuvarlak yeşil sebzelerin etrafında dolaşan arkadaşlarınız veya aileniz olmayacak. Bunun yerine sadece yemekleri güzelleştirmek, lezzet katmak ve dikkat çekmek için kullanılacaklar. Bezelye, güzel estetiği nedeniyle bir yemek tabağında oldukça iyi bir izlenim bırakabilir. Onları doğru şekilde pişirmeyi öğrenin ve her lokmanın tadını çıkarın.
Herkesin bezelye ile yaptığı en büyük hatalardan biri, genellikle fazla pişmeleridir. Onları canlı koyu yeşilden kokuşmuş sarımsı yeşile çeviren şey budur. Ek olarak, pişirme yöntemine bağlı olarak aşırı pişmiş bezelye aşırı derecede kuru, sert ve nişastalı veya lapa gibi ve çorbamsı olabilir. Tipik olarak, ikincisi, ağzınızda dokusuz bebek maması benzeri bir his bırakan bir sorundur. Yetişkinler olarak, en azından tüm dişlerimiz varken, bu kadar duygusal bir karmaşaya maruz kalmamalıyız.
Bezelyeleri sıfırdan pişiriyorsanız, onları kaynatabilirsiniz, ancak bir veya iki dakika için bir zamanlayıcı ayarlamanız gerekir. Bezelye, hemen soğuk su ile durulanmadıkça, kaynar sudan çıkarıldığında biraz pişmeye devam edecektir. Amacınız, kağıt gibi açık yeşilden daha koyu bir renk tonuna geçmelerini sağlamaktır. Bunu elde ettikten sonra bezelye yapılır. Hâlâ yapıları olmalı ve hatta onları ısırdığınızda biraz patlamaları gerekir. Cilt buruşuyorsa veya sararmaya başlıyorsa, aşırıya kaçmışsınız demektir.
Marketten aldığınız donmuş sebzelerin çoğunun zaten pişmiş olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu, dondurulduktan ve buzu çözüldükten sonra dokularını korumak için en azından buharda pişirildi, blanşe edildi veya yarı kaynatıldı. Yani bir torba donmuş bezelye açıp suda kaynattığınızda, aslında onları fazla pişiriyorsunuz. Onları yeterince uzun süre orada bırakırsanız, oldukça nişastalı hale geldiklerini, hatta parçalandıklarını bile fark edebilirsiniz. Bunu önlemek için kaynar suyu tamamen unutun.
Bunun yerine, bezelyelerinizi biraz tereyağı veya sızma zeytinyağı ile sıcak bir tavaya atın. Yeterince uzun süre kaynamalarına izin verin ve artık donmadan hemen ocaktan alın. Onları baharatlamak isterseniz, otları ve baharatları kızartıp güzel kokulu hale getirmek için hala sıcak tavadayken yapın.
Sade bezelye, havuçlu bezelye, mısırlı bezelye, havuç ve mısır ile bezelye... Bunlar bezelye ile hazırlanan klasik kombinasyonlardandır. Bezelye hafif ve tatlı bir tada sahip olduğundan, hemen hemen tüm diğer sebzeler, proteinler ve hatta bazen meyvelerle iyi eşleşme eğilimindedirler. Örneğin, ızgara somon, su teresi ve bezelye salatası gibi yemeklerde deniz ürünlerine bezelye eşlik edebilir. Üçlü, sadece akan benzersiz bir yemek yaratmak için birlikte çalışırken farklı ağız hisleri, dokular ve tatlar sunar.
Çok yönlülük peşinde koşan bezelyelerin bir başka örneği, meyvelerle birlikte çalıştıkları zamandır. Örneğin, bal soslu bir yaz çilek salatası, bezelye eklenerek büyük ölçüde geliştirilebilir. Aslında, ortak tatlılıkları ve hem çiğ hem de pişmiş olarak yenebilmeleri nedeniyle, çilek ve bezelye birlikte harikalar yaratır.
Bahçenizde taze bezelye yetiştirmediğiniz sürece, evde veya dışarıda yemek için sık sık pişmiş bezelye satın alır ve tadını çıkarırsınız. Ve bizi yanlış anlamayın, pişmiş bezelyeleri severiz, yumuşak, parlak, nemli ve oldukça tatlıdırlar. Ama gerçek şu ki, çoğu insan hayatında hiç bezelye yememiştir ve biz onların çok şey kaçırdığına inanıyoruz.
Elinize biraz taze bezelye alabilirseniz, biraz daha fazla iş yapmanız gerekebilir. Genellikle bölmelerinde satılırlar, ancak onları bombalamak sandığınız kadar zahmetli bir iş değildir. Açmalarına yardımcı olmak için bölmeyi parmaklarınız arasında yuvarlayarak başlayın ve bölmeleri gevşetin. Serbest kaldıklarında, soğuk suyla durulayın ve avuç içlerinde, salatalarda veya güzel bir garnitür olarak tadını çıkarın. Nişastalı, tatlı ve hafif gevrektirler.
Al dente bezelyeyi ısırdığınızda patlayan o küçük şekerli, nişastalı sıvı patlaması çok tatmin edici. Ancak bu, bezelyeleri her zaman inci benzeri formlarında yememiz gerektiği anlamına gelmez. Harmanlanmış bezelye, çeşitli şekillerde kullanılabilir ve onlara verdiğimiz krediden çok daha çok yönlüdür.
Çok nişastalı oldukları için çorbaları kalınlaştırmaya yardımcı olabilirler. Aslında, karıştırıldıklarında, biraz daha az kremsi olmalarına ve daha güçlü bir tatlı tada sahip olmalarına rağmen, patateslere benzer şekilde davranırlar, bu da kesinlikle tarifinizin avantajına olabilir. Yeşil, kremsi bir çorba tabanı oluşturmak için sebze suyunda karıştırmadan önce buharda pişirdiğinizden veya kaynattığınızdan emin olun. Tabanınızı bol bitki ve baharatla tatlandırdığınızdan ve ona eşlik edecek tereyağı veya zeytinyağı gibi bir katı yağ eklediğinizden emin olun. Sağlıklı bir yeşil çorba veya güveçte olduğu gibi lezzet ve doku eklemek için çorbaya bütün bezelye de ekleyebilirsiniz.
Patates, patlıcan veya kuşkonmaz gibi bazı sebzeler az pişirilirse kesinlikle bozulabilir, lifli, acı ve hatta bazı durumlarda zehirli olabilir. Neyse ki, bezelye aynı kategoriye girmez ve pişirme gereksinimleri söz konusu olduğunda tam bir yelpazeye sahiptir. Aslında, çiğ olarak bile yenilebilirler, bu da arzu ettiğiniz sonuçlara bağlı olarak onları az pişirebileceğiniz korkusunu ortadan kaldırır.
Yemeğinize bir açıklama yapmadan karışacak yumuşak bir bezelye arıyorsanız, iyice pişirdiğinizden emin olun. Aynı şey donmuş bezelyeleri yeniden ısıtmak için de geçerli, baştan sona sıcak olmalı ama fazla pişmemeli. Hafifçe beyazlatılmış veya ısıtılmış bezelye inanılmaz derecede lezzetli olabilir ve tamamen pişmiş arkadaşlarından daha fazla sıçrama yapacaktır. Biraz daha çıtır çıtır, daha nişastalı ve daha çimenli olacaklar, ancak ham versiyon kadar yoğun olmayacaklar. Doku ve estetik çekicilik arayanlar için harika bir arada.
Taze veya donmuş bezelyeleri bir tabağa atmak ve mikrodalganın gerisini halletmesine izin vermek çok kolay. Ne de olsa, mikrodalganın orada olmasının nedeni rahatlık değil mi? Eh, bazen lezzet rahatlığı gölgede bırakır ve yemek pişirmek için bir tava veya tencere çıkarmaya değer. Özellikle önceden pişirilmiş donmuş bezelye ile uğraşırken mikrodalgayı atlamak en iyisidir.
Taze bezelyelerinizi mikrodalgada buharda pişirmeyi planlıyorsanız, bunu bir mikrodalga buharlı pişirici ile yapın. Onları suya batırmak ve kaynayana kadar mikrodalgada pişirmek onları fazla pişmiş bırakabilir. Bunun nedeni, ocakta bezelye kaynatacak olsaydınız, onları zaten kaynayan suya ekler ve kısa bir süre sonra çıkarırdınız. Bir fırını veya set üstü ocağı önceden ısıtma konseptine benzer. Yiyecekleri sıcakken eklemek istiyorsunuz, yiyeceğin hava, su veya yağ ile ısınmasına izin vermeyin.
Bezelye, mısır ve patates gibi nişastalı sebzelerin gerçekte dengeli beslenmenin önemli bir parçası oldukları halde sağlıksız olduklarına dair yanlış bir kanı var. Aslında, lif, C vitamini ve antioksidanlar gibi besinlerle doludurlar. Özellikle bezelye, veganlar ve vejeteryanlar için bitki bazlı inanılmaz bir besin kaynağı yapan protein açısından yüksektir.
Aslında bezelye, diyetinize eklemeyi düşünmeniz gereken süper yiyeceklerden biridir. Kalp dostudurlar, bağırsak fonksiyonlarını iyileştirirler ve size enerji artışı sağlayabilirler. Bezelye, düşük yağ ve yüksek protein oranı nedeniyle sporcular için idealdir. Bir süper gıda için çok pahalı değiller ve herkes için oldukça erişilebilir. Ayrıca, hemen hemen her şeyle iyi bir şekilde eşleştiklerinden, diyetinize dahil etmek için çok kolay. Daha sağlıklı bir diyet arıyorsanız, cevabınız bezelye olabilir.
Mısır, bezelye ve patateslerin "sağlıksız" olarak etiketlenebilmesinin bir nedeni vardır ve bu genellikle sebzelerin kendisinden çok nasıl giyindikleriyle ilgilidir. Tereyağı, mayonez, ekşi krema ve tuz, nişastalı sebzeleri canlandırmak için genellikle aşırıya kaçmadan kullanılır. Sebzeleri yağ ve tereyağ ile tatlandırmak cazip gelse de, hazırlaması bir o kadar kolay olan daha sağlıklı bir seçenek var.
Sebzeleri hiç buharda pişirmediyseniz, kaçırıyorsunuz demektir. Buharda pişirme, kaynatmaya göre bir adım daha fazladır ve nemi ve besinleri tutmanın harika bir yoludur. Vapur sepetleri ucuzdur ve kullanımı kolaydır. Bunları bir tencerenin tabanına yerleştirin ve tabanına kadar su doldurun. Sebzelerinizi ekleyin ve su kaynadığında onları buharda pişirecektir. Kaynatıldığında, sebze besinlerinin çoğu suya karışırken, buharda pişirmede çok daha fazlası korunur, bu da onu sebzeleri pişirmenin en sağlıklı yollarından biri yapar. Bezelyelerinizi dışarı çıktıklarında, pişmiş ve parlak yeşil olduklarında baharatladığınızdan emin olun.
Yeşil kabuklu bezelye kasabanın konuşması olsa da, denenecek çok sayıda başka bezelye çeşidi vardır. Çeşitlilik hayatın baharatıdır, öyleyse neden bezelyenin sunduğu tüm avantajlardan faydalanmıyorsunuz? Bezelye, kar bezelye ve kabuklu bezelye (baklalarından çıkardığımız küçük yeşil bezelyeler) gibi daha yaygın çeşitlerden bazılarına aşina olabilirsiniz. Bu kategorilerin her birinde bile farklı çeşitler var. Bu bezelyelerin tamamı yeşilken, doku, şekil ve tat bakımından biraz değişir.
Çıtır çıtır ve kar bezelyesinin kabuklarını yiyebilseniz de, oldukça lifli olduğu ve tüketmesi daha az hoş olduğu için bezelyeyi (dolayısıyla adı) soymak için kabuğunu çıkarmanız önerilir. Hayatınız boyunca bir türe bağlı kaldıysanız, diğerlerini deneyin. Bezelyenin tatlılığı ve çıtır çıtırlığının veya kar bezelyesinin yumuşaklığının size standart bezelyeden daha fazla hitap ettiğini görebilirsiniz.
Sebzeler söz konusu olduğunda, yenmez olsalar bile artıkları atmanızı asla tavsiye etmiyoruz. Sebze artıklarınızı sıkmaktan ev yapımı sebze suyu yapmaya kadar kullanmanın birçok yolu vardır. Bezelye ayıklarken de aynı kural geçerlidir. Evet, onları çöp öğütücüsüne atmak daha kolay olabilir, ancak bu kabuklar kullanılmayı bekleyen besinler ve tatlarla doludur.
Yakında sebze kardeşi yapmayı düşünmüyorsanız bile, yıkanmış kabukları dondurucuda saklayın. Aslında, tüm sebze artıklarınızı saklamak için büyük bir dondurucu torbası kullanın ve biriktirdikçe eklemeye devam edin. Ardından, çanta dolduğunda ve kendinizi yağmurlu bir günde parmaklarınızı oynatırken bulduğunuzda, donmuş artıkları biraz salça ve baharatla birlikte kaynayan suya atın ve taze et suyunun tadını çıkarın. Hemen kullanmayacaksanız, bir buz küpü tepsisinde veya muffin kalıbı kullanarak tek tek fincan porsiyonlarında dondurun. Sebze suyu küplerini kırın ve dondurduğunuz tarihle birlikte dondurucu poşetinde saklayın. Ev yapımı sebze suyunu gerektiği gibi çözün.
Şunlara da göz atın;