Baklagiller familyasına ait bir bitki olan bezelye, yeşil kabuklara ve tanelere sahiptir. Bezelyenin yalnızca taneli kısımları tüketilir. Anavatanı Batı Asya ve Avrupa olan bezelye, bahçe bezelyesi, tarla bezelyesi gibi farklı çeşitlere sahiptir. Bezelye nişasta, antioksidan, lif, protein ve karoten oranı yüksek olan bir sebzedir. Hem yemeklerin, hem de çorbaların içerisinde kullanılan bu besin, kurutularak, dondurularak veya konservesi yapılarak tüketilebilir.
Bezelye, dünyada en çok Rusya, Kanada ve Çin de yapılır. Türkiye, bezelye üretiminde 6. sırada yer almaktadır. Türkiye'de en çok bezelye üretimi İzmir, Adana, Hatay, Balıkesir ve Bursa'da yetiştiriliyor. Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi bezelye üretiminin yapıldığı bölgeler olarak biliniyor.
Bezelye, nemli, ılık, yağışlı ve serin iklimlerde yetişen bir bölgedir. Fazla yağış aldığında rengi koyu yeşile kaçar. Bezelyenin yetiştirildiği yerdeki hava sıcaklığının -5 derece altına düşmemesine gerekir. Aksi takdirde bitki donar. Bezelye, 4-10 derece arasında çimlenmeye ve gelişmeye başlar.
Bezelye, toprak yönünden fazla seçici değildir. Kireçli toprağı sever. Bol humuslu, süzek, milli-tınlı veya killi tınlı topraklarda bitkilerden daha fazla verim alınabilir. Toprağın asiditesinin yüksek oluşuna karşı oldukça duyarlıdır. Toprağın pH'ı 5,5-6,7 arasında olmalıdır. Bezelye, özellikle yaz aylarında toprağı nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Aksi takdirde toprak kurursa verim düşebilir.
Bezelye, yaz sebzesidir. Mayıs ayından başlayarak yazın sonuna kadar hasat edilebilir. Ancak bezelyenin çeşidine göre hasat dönemi farklılık gösterebilir. Bezelyenin; Araka bezelyesi, sultani bezelye, bahçe bezelyesi, tarla bezelyesi ve sırık bezelyesi gibi farklı çeşitleri mevcuttur.
Şunlara da göz atın;