Bamya yaz aylarında tezgahlarda yerini alan yeşil renkli sebzedir. Bu sebze kurak bölgelerde daha rahat yetişir. Yemeği, zeytinyağlısı, çorbası ve kızartması yapılır. Bamya pişirilmeden önce ayıklanması gereken bir sebzedir. Şapka kısmı sert olabilir ve yerken rahatsız edebilir. Satın aldığınız bamyaları pişirmeden önce şapka kısmından keserek kurtarabilirsiniz.
Bamya Pişirme Yöntemleri
- Bamya pişerken suyuna kıvam veren, salyalandıran bir yapıya sahiptir. Bunu önlemek için eğer tencere yemeyi yapıyorsanız limon suyu atabilirsiniz.
- Zeytinyağlı ve sulu yemek olarak yapılan bamya aynı metotta yapılır. Soğan yağda kavrulduktan sona domates ve bamyalar eklenir, limon suyu eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yemeğine isteğe bağlı olarak su eklenebilir.
- Bamya kızartması yaparken genellikle iri bamyalar tercih edilir. Bamyanın üst kısmı kesildikten sonra kızartma için harca bulanarak kızgın yağda kızartılır.
- Bamya çorbası ise bamya yemeği ile yapımı benzese de çoğu bölgede bamya çorbası kuru bamya ile yapılır. Aynı şekilde soğan, salça ya da domates ardından su ve kuru bamyalar eklenerek çorba pişirilir.
Şunlara da göz atın;
- Bamya nedir, faydaları nelerdir?
- Bamya buzlukta nasıl saklanır?
- Bamya tohumu nasıl kullanılır?
- Mantar nasıl pişirilir?