Hemen hemen her mutfakta baklagil çeşitleri bulunur. Kuru fasulye, nohut, barbunya, maş fasulyesi, mercimek aylarca bir dolapta oturabilen harika bir protein kaynağı sağlar. Pişirmesi biraz zaman alabilir, bu fasulyeler çorbaların ve yahnilerin yıldızı olabilir ve hatta sos haline getirilebilir.
Uzun bir süre boyunca sonsuza kadar dayanabilecekleri düşünüldü ve bu da onları süpermarketlerdeki satışlar sırasında stoklamak için ideal bir temel madde haline getirdi. Fasulyeler zaten tamamen kurudu, o halde onlarda ters giden ne olabilir? Görünüşe göre bu sorunun cevabı biraz karmaşık. Baklagiller, susuz haldeyken bile dolabın bir köşesine sıkıştırılmış haldeyken bile değişime uğrar. Bu nedenle baklagillerinizin üzerindeki son kullanma tarihlerine daha yakından bakmak isteyebilirsiniz.
Baklagiller yaşlandıkça çeşitli problemlerle karşılaşır. Baklagiller zamanla kaymaklarını kaybederler ve tazeliğini geri kazanmaya çalışmak daha da zorlaşır. Baklagil ne kadar eskiyse, pişirmesi o kadar zor olur. Bazıları fazladan uzun bir ıslatma süresi vermenin onları hayata döndürmeye yardımcı olabileceğini öne sürse de pişirme süresi artırılsa bile, kilerinizde birkaç yıldır duruyorlarsa biraz sert kalabilir.
Belki de daha önemli bir konu, yaşlandıkça baklagillerin kuru fasulyenin besin değerine ne olduğudur. ABD Tarım Bakanlığı'nın FoodKeeper uygulamasına göre USDA, baklagilin en iyi şekilde satın alındıktan sonraki bir veya iki yıl içinde tüketildiğini söylüyor. Baklagil torbası açıldıysa, zaman çizelgesi yalnızca bir yıla kadar küçülür. Bu zaman diliminde yemek istemenizin nedeni, fasulyenin çok uzun süre bekletilmesi durumunda besin değerini kaybetmesidir.
Isı, baklagillerin besin değerini kaybetmesini hızlandırabilir, bu nedenle onları nerede sakladığınıza özellikle dikkat edin. Kuru fasulyeleri serin sıcaklıklar ve kuru alanlar gibi hatırlayın. Hava geçirmez kapların kullanılması ayrıca kuru fasulyelerin korunmasına ve muhafaza edilmesine yardımcı olur.
Şunlara da göz atın;