Ramazan ayında uyku süresi ve beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte metabolizma hızında da değişiklikler meydana gelir. Hatalı beslenme yöntemleri uygulandığında metabolizma hızında düşüşler ve sağlık sorunları ortaya çıkar. Gerek zayıflamak için gerekse iştahtaki değişikliklerden dolayı iftar ve sahurda ihtiyaç duyulandan az yemek veya öğün atlamak yapılan en büyük hatalardan biridir.
Sahurdan iftara kadar yaşanan uzun süreli açlığın üstüne iftar ve sahur arasında yeteri kadar enerji ve besin ögeleri almamak metabolizmayı daha fazla yavaşlatarak ilerleyen günlerde kolay kilo alımına sebep olacaktır. Zayıflamak isteyen bireyler her ne kadar az yiyerek Ramazan ayını avantaja çevirmek istese de bu mümkün değildir.
Çok az yiyerek ilk günlerde tartıda hızlı kilo kaybı görülebilir. Her ne kadar bu durum bireyi mutlu etse de kilodaki değişim büyük oranda kastan ve vücut suyundan olacaktır. Üstelik vücuda gerekli vitamin, mineral ve antioksidanlar sağlanamayacağından dolayı bağışıklık düşecek, hastalıklara yakalanmak kolaylaşacaktır.
Bu dönemde kişilerin yanlış beslenme uygulamalarından kaçınması gerekir. Az yemek yerine kaliteli beslenmek hedeflenmelidir. Ramazan ayında kilo vermek isteyen bireyler az yemenin çözüm olmadığının bilincinde olmalı ve bir beslenme uzmanından destek almalıdır.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;