Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası

Ayva reçeli, kahvaltı sofralarına çok yakışacak reçel çeşitlerinden biridir. Peki, ayva reçelinin püf noktaları nelerdir? İşte, ayva reçeli yaparken bilmeniz gereken 5 püf noktası:
Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
05 Kasım 2024, 17:02

Ayva, kış aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Genellikle reçel yapımında kullanılan ayvalar, kahvaltı sofraları için mükemmel bir seçenektir. Ancak tam kıvamında ve doğru lezzette ayva reçeli yapmak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Bu kez, ayva reçeli yapımında dikkat etmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Püf noktalarına geçmeden önce ayva reçeli tarifine göz atın.

  1. Ayva seçimi

ayva

Öncelikle hangi tür ayva seçeceğinize karar vermeniz gerekir. Marketlerde eşme, ekmek ayvası ve limon ayvası gibi farklı türler olabilir. Reçel yapımı için en ideal olan eşme ayvasıdır. Mayhoş bir tada ve sulu bir yapıya sahip olan eşme ayvası, reçelin tam kıvamında olmasını sağlar. Ayva reçeline başlamadan önce meyvenin üzerindeki çürük yerleri kesin. Ardından kabuklarını soyun . Ayvanın kabuklarını soyduktan sonra, kararmasını önlemek için limonlu suyun içinde bekletebilirsiniz. 

  1. Doğrama

doğranmış ayva

Ayvaların kabuklarını kesip limonlu suda beklettikten sonra, ayvaları ortadan ikiye bölün. Ardından orta kısımdaki çekirdekleri çıkarın. Daha sonra reçel yapmak için ayvaları küp küp doğrayın. Dilerseniz, rendeleyebilirsiniz ancak bütünlük istiyorsanız küp şeklinde doğramanız daha iyi olacaktır. 

  1. Şeker oranı

ayva reçeli

Ayvaları doğradıktan sonra bir tencereye aktarın ve üzerine suyu ekleyerek hafifçe yumuşayana kadar bekleyin. Bu noktada şeker oranına dikkat etmeniz gerekir. Tam kıvamında olması için 1,5 kg ayvaya 1 kg şeker kullanmanız yeterlidir. Bu sayede reçelin ağdalı bir kıvama ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Renk katmak için, tencereye ayva çekirdekleri de ekleyebilirsiniz.

  1. Tarçın

tarçın

Ayva reçelinde mükemmel tada ulaşmak istiyorsanız, tarçın ve karanfil kullanmayı ihmal etmeyin. Tencereye bu malzemeleri ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişmeye bırakın. Ayvalar tamamen yumuşadığında ve rengi koyulaştığında limon suyu ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin. 

  1. Saklama

ayva reçeli

Ayva reçeli tam kıvamında piştiğinde, içindeki çekirdekleri, tarçın çubuklarını ve karanfilleri çıkartın. Ardından sıcak bir haldeyken, sterilize edilmiş cam kavanozlara aktarın ve kapağını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Daha sonra hazırladığınız kavanozları buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Ayva tatlısının püf noktaları nelerdir?
  2. Kuşburnu marmelatının püf noktaları
  3. Kızılcık reçelinin püf noktaları
  4. Böğürtlen reçelinin püf noktaları
  5. Gül reçelinin püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo