Akciğer Detoksu: Sigara İsteğini Azaltan ve Akciğerleri Temizleyen Besinler

Daha kolay nefes almanızı sağlayacak akciğer detoksu nasıl yapılır? Akciğer detoksu ne işe yarar? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan akciğerleri temizleyen ve sigara isteğini azaltan besinler
Akciğer Detoksu: Sigara İsteğini Azaltan ve Akciğerleri Temizleyen Besinler
11 Ekim 2023, 16:25

Bir adet sigara içildiğinde toksin gazlar önce akciğerlere, ardından kan dolaşımına geçer. Ve yavaş yavaş bütün organlara yayılmaya başlar. Sigara, nikotin ve çeşitli bileşenlerin tütün yapraklarına sarılmasıyla yapılır. Sigara yapımında kullanılan bu bileşenler ve tütün yandığında, kansere neden olmasıyla bilinen 40'tan fazla zararlı ve tehlikeli kimyasallar salgılanır. Sigara dumanı ise zehirli gazlar olarak bilinen azot oksit, karbon monoksit ve kansere yol açan radyoaktif parçacıklar içermektedir. Sigaranın yanı sıra puro, pipo, nargile, dumansız tütün ve çiğneme tütün gibi tütün ürünlerinin hepsi tehlikelidir. Nikotin beyinde zevkli bir his uyandırırken, tütün bağımlılığına da yol açar. Tekrar tekrar nikotin alınması beyni duyarsızlaştırarak daha fazla nikotin ister. Peki, tütün ürünlerini bıraktıktan sonra akciğer nasıl temizlenir? Hangi besinler akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur? Sigara isteğini bastıran besinler nelerdir? İşte, akciğer detoksu ve sigara isteğini azaltan besinler:


Akciğer Detoksuna Yardımcı Olabilecek Besinler

  1. Zerdeçal: İltihap karşıtı bir besin olan zerdeçal 'altın baharat' olarak da bilinir. Ciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur.
  2. Zencefil: İltihap karşıtı özelliklere sahip olan zencefil de, toksinlerin ciğerlerden atılmasını kolaylaştıran bir besindir. Çinko, magnezyum, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral içermektedir. İsteğe göre yemeklere katılabilir veya çay olarak tüketilebilir. Bazı zencefil ekstreleri, akciğer kanserine yol açan hücreleri öldürdüğü de bilinmektedir. Daha fazlası için zencefilin faydaları yazımızı okuyabilirsiniz.
  3. Sarımsak: Güçlü bir antibiyotik kaynağı olan sarımsak, enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda solunum yollarını tıkayan maddelerin uzaklaşmasında da rol oynar. Astım tedavisi, kanser riskini azaltma ve iltihapları azaltma etkileri de vardır.
  4. Elma: Antioksidan kaynağı olarak bilinen elma, akciğer hastalıklarına karşı vücudu korur. İçeriğindeki vitaminler sayesinde, iltihapları azaltıcı etkileri de mevcuttur.
  5. Turpgil Sebzeleri: Bu sebzeler klorofil bakımından zengindir ve kanın süzülmesine, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca bağışıklığı güçlendirici etkileri de mevcuttur. Bu sebzelerin başında lahana, brüksel lahanası, brokoli ve karnabahar gelir.
  6. Yeşil Çay: Çeşitli kanser türlerine karşı vücudu koruyan yeşil çay, ciğerlerden sıvıları alan güçlü antioksidanlara sahiptir. Antimikrobiyal olarak da bilinen yeşil çay, ciğerlerde bulunan mukusların gevşemesine olanak sağlar.


Sigara İsteğini Azaltan Besinler Nelerdir?

  1. Meyve ve sebzeler: Sigara içmek C ve D vitamini, kalsiyum gibi minerallerin emilimini engeller. Bir adet sigara, vücutta bulunan 25 mg C vitamininin boşalmasına neden olur. Meyve sebze tüketimi, sigaranın yol açtığı vitamin depolarının doldurulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda meyve tüketmek, sigara içme isteğini de azaltır. Sigarayı bıraktıktan sonra yiyeceklerin tadı daha belirgin ve lezzetli hale gelir.
  2. Süt ve süt ürünleri: Yapılan araştırmalara göre süt içmek, sigaranın daha acı ve kötü bir tada sahip olmasına neden olur. Bu nedenle süt içmek, sigara içme isteğini azaltabilir.
  3. Ginseng çayı: Yapılan bazı araştırmalara göre ginseng çayı, nikotin bağımlılığını tedavi edebilir. Ginseng, tütün içerken beyinde zevk hislerini uyandıran dopaminin etkisini zayıflatmaktadır. Ginseng çayı sigaranın verdiği keyfi azaltabilir ve içme isteğini düşürebilir.
  4. Patlamış mısır: Sigarayı bıraktıktan sonra el ve ağzı meşgul etmek için birçok kişi kendini yemeğe vermektedir. Aşırı derecede yemek yemek bu süreçte daha fazla kilo almanızı sağlayacağı için, Amerikan Kalp Derneği patlamış mısır tüketmenizi öneriyor. Bir bardak patlamış mısır, yaklaşık 65 kaloridir. Doygunluk hissi veren bu besin, sigarayı bırakmanızı kolaylaştırabilir.
  5. Nane şekerleri ve şekersiz sakız: Yukarıda bahsettiğimiz gibi ağzı meşgul etmek için önerilen yöntemlerden biri de sakız çiğnemektir.
  6. Tarçın çubuğu: Genellikle bitki çaylarının içinde kullanılan tarçın çubuğu, hem eli, hem de ağzı meşgul eden besinlerden biridir. Tarçın çubuğunu emmek, kalori almadan ağzınızda güzel bir tat bırakır.
  7. Dondurulmuş siyah üzüm: Sigarayı bıraktıktan sonra ortaya şeker krizleri de çıkabilir. Amerikan Kalp Derneği bu durumlar için siyah üzümü önermektedir. 


Sigarayı Bırakırken Ne Tüketilmemeli?

Sigarayı bırakma aşamasında alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Bununla birlikte baharatlı yiyecekler, şekerli besinler ve et sigaranın tadını arttırarak içme isteğini teşvik eder.


Akciğer Detoksu Nedir?

Akciğerleri temizlemenin en doğal yolu olarak bilinen akciğer detoksu, ciğerlerde biriken toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Tütün ürünleri kullanımı ve çevresel faktörler akciğerlerde toksin birikmesine ve bronşlara yabancı maddelerin yapışmasına neden olur. Bu durum ileri seviyelerde astım, nefes darlığı, solunum zorluğu, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Daha rahat nefes almak, ciğerleri temizlemek ve oluşabilecek hastalıkların riskini azaltmak için akciğer detoksu oldukça önemlidir. Yabancı maddelerin ve toksinlerin atılmasını kolaylaştıran akciğer detoksu, aynı zamanda ciğerlerde oluşan iltihapların giderilmesini de sağlıyor. Peki, akciğer detoksu nasıl yapılır? 


Akciğer Detoksu Nasıl Yapılır?

Ananaslı Detoks

  1. 1 adet ananas
  2. 2 adet havuç
  3. 3 adet kereviz sapı
  4. 1 parça soyulmuş zencefil
  5. 1 avuç maydanoz veya kişniş

Tarifteki bütün malzemeleri meyve sıkacağından geçirin. Haftada 3 kez aç karna 1 bardak tüketin. Kişniş vücuttaki ağır metallerin uzaklaşmasına yardımcı olurken, havuç A vitamini bakımından oldukça zengindir. Zencefil ciğerleri tahriş edebilecek maddelerin, ciğerlerden atılmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda solunum yollarındaki tıkanıklığa da iyi gelir. Ananas ise öksürüğü azaltarak akciğerlerdeki kalıntıların uzaklaştırılmasına yardımcı olur.


Salatalık Detoksu

  1. 1 demet su teresi
  2. 1 adet şalgam
  3. 1 adet salatalık
  4. 1 adet limon
  5. 1 diş sarımsak

Tüm malzemeleri robotton veya meyve sıkacağından geçirin ve tüketin. Haftada 3-4 kez uygulanabilen bu detoks, aç karna bir bardak olacak şekilde tüketilmelidir.


Keçiboynuzu Kürü

  1. 2 bardak su
  2. 7 adet keçiboynuzu

Öncelikle keçiboynuzlarını suyun altında yıkayın ve küçük parçalara ayırın. 2 bardak suyu ocağa alın ve içerisine keçiboynuzlarını ilave ederek 8-10 dakika kaynatın. Ocaktan aldığınız suyu, soğuması için 20 dakika bekletin. Süzdükten sonra cam kavanozlara doldurun. Bu kürü bir ay boyunca düzenli olarak uygulamanız gerekir. Uygulama sıklığı sabah ve akşam bir bardaktır.


Elma Kürü

  1. 1 kök zencefil
  2. 3 adet yeşil elma
  3. 1 kök zerdeçal
  4. 5 adet karanfil
  5. 2 adet çubuk tarçın

Elmaları dört parçaya bölün ve çekirdeklerini temizleyin. Diğer malzemeleri de su dolu bir kabın içine ekleyerek kaynatın. Kaynayan karışımları soğuttuktan sonra cam kavanoza dökün. Bu karışımı sabah ve akşam bir bardak olmak üzere günde iki kez tüketebilirsiniz.


Önemli Not: Sigara içmenin zararlı etkilerinden kurtulmanıza yardımcı olacak birçok besin bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan besinlerin tercih edilmesi gerektiğidir. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenerek olumsuz sonuçlara karşı daha dayanıklı bir hale gelir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Akciğerleri temizleyen en etkili 9 besin
  2. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?
  3. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  4. Kolesterol nasıl dengede tutulur?
  5. Diyete başlarken yapılması gerekenler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo