Bir adet sigara içildiğinde toksin gazlar önce akciğerlere, ardından kan dolaşımına geçer. Ve yavaş yavaş bütün organlara yayılmaya başlar. Sigara, nikotin ve çeşitli bileşenlerin tütün yapraklarına sarılmasıyla yapılır. Sigara yapımında kullanılan bu bileşenler ve tütün yandığında, kansere neden olmasıyla bilinen 40'tan fazla zararlı ve tehlikeli kimyasallar salgılanır. Sigara dumanı ise zehirli gazlar olarak bilinen azot oksit, karbon monoksit ve kansere yol açan radyoaktif parçacıklar içermektedir. Sigaranın yanı sıra puro, pipo, nargile, dumansız tütün ve çiğneme tütün gibi tütün ürünlerinin hepsi tehlikelidir. Nikotin beyinde zevkli bir his uyandırırken, tütün bağımlılığına da yol açar. Tekrar tekrar nikotin alınması beyni duyarsızlaştırarak daha fazla nikotin ister. Peki, tütün ürünlerini bıraktıktan sonra akciğer nasıl temizlenir? Hangi besinler akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur? Sigara isteğini bastıran besinler nelerdir? İşte, akciğer detoksu ve sigara isteğini azaltan besinler:
Akciğer Detoksuna Yardımcı Olabilecek Besinler
Sigara İsteğini Azaltan Besinler Nelerdir?
Sigarayı Bırakırken Ne Tüketilmemeli?
Sigarayı bırakma aşamasında alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Bununla birlikte baharatlı yiyecekler, şekerli besinler ve et sigaranın tadını arttırarak içme isteğini teşvik eder.
Akciğer Detoksu Nedir?
Akciğerleri temizlemenin en doğal yolu olarak bilinen akciğer detoksu, ciğerlerde biriken toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Tütün ürünleri kullanımı ve çevresel faktörler akciğerlerde toksin birikmesine ve bronşlara yabancı maddelerin yapışmasına neden olur. Bu durum ileri seviyelerde astım, nefes darlığı, solunum zorluğu, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Daha rahat nefes almak, ciğerleri temizlemek ve oluşabilecek hastalıkların riskini azaltmak için akciğer detoksu oldukça önemlidir. Yabancı maddelerin ve toksinlerin atılmasını kolaylaştıran akciğer detoksu, aynı zamanda ciğerlerde oluşan iltihapların giderilmesini de sağlıyor. Peki, akciğer detoksu nasıl yapılır?
Akciğer Detoksu Nasıl Yapılır?
Ananaslı Detoks
Tarifteki bütün malzemeleri meyve sıkacağından geçirin. Haftada 3 kez aç karna 1 bardak tüketin. Kişniş vücuttaki ağır metallerin uzaklaşmasına yardımcı olurken, havuç A vitamini bakımından oldukça zengindir. Zencefil ciğerleri tahriş edebilecek maddelerin, ciğerlerden atılmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda solunum yollarındaki tıkanıklığa da iyi gelir. Ananas ise öksürüğü azaltarak akciğerlerdeki kalıntıların uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Salatalık Detoksu
Tüm malzemeleri robotton veya meyve sıkacağından geçirin ve tüketin. Haftada 3-4 kez uygulanabilen bu detoks, aç karna bir bardak olacak şekilde tüketilmelidir.
Keçiboynuzu Kürü
Öncelikle keçiboynuzlarını suyun altında yıkayın ve küçük parçalara ayırın. 2 bardak suyu ocağa alın ve içerisine keçiboynuzlarını ilave ederek 8-10 dakika kaynatın. Ocaktan aldığınız suyu, soğuması için 20 dakika bekletin. Süzdükten sonra cam kavanozlara doldurun. Bu kürü bir ay boyunca düzenli olarak uygulamanız gerekir. Uygulama sıklığı sabah ve akşam bir bardaktır.
Elma Kürü
Elmaları dört parçaya bölün ve çekirdeklerini temizleyin. Diğer malzemeleri de su dolu bir kabın içine ekleyerek kaynatın. Kaynayan karışımları soğuttuktan sonra cam kavanoza dökün. Bu karışımı sabah ve akşam bir bardak olmak üzere günde iki kez tüketebilirsiniz.
Önemli Not: Sigara içmenin zararlı etkilerinden kurtulmanıza yardımcı olacak birçok besin bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan besinlerin tercih edilmesi gerektiğidir. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenerek olumsuz sonuçlara karşı daha dayanıklı bir hale gelir.
Şunlara da göz atın;