Ağız kuruluğu, kserostomi olarak da bilinir. Bu durum, ağızdaki tükürük bezlerinin yeterince tükürük üretemediği durumlarda ortaya çıkar. Ağız kuruluğu, ağız kokusu, ağızda kuru bir his, kuru boğaz ve çatlamış dudaklar gibi farklı semptomlara da yol açabilir. Tükürük, sindirim sisteminin gerekli bir parçasıdır. Yiyecekleri parçalamaya ve nemlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca diş sağlığını korumak için de, oldukça önemlidir. Ağız kuruluğu, kendi başına ciddi bir tıbbi sorun olmasa da, altında yatan başka bir sorunun belirtisi olabilir. Bunun dışında diş çürüğü gibi komplikasyonlara da sebep olabilir.
Ağız kuruluğunun yaygın nedenleri şu şekildedir;
Ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar;
Birçok ilacın yan etkisinde ağız kuruluğu bulunmaktadır. Ancak ağız kuruluğu nedeniyle ilacı kesmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Uzun süreli ağız kuruluğu, şu hastalıklara yol açabilir;
Ağız kuruluğu, genellikle kısa süreli ve geçici bir durumdur. Ancak altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa, ek tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bu yüzden doktora danışabilirsiniz.
Doktorunuz ağız kuruluğuna neden olan herhangi bir ilaç olup olmadığını anlamak için, aldığınız ilaçları gözden geçirebilir. Eğer ağız kuruluğu ilaçtan kaynaklanıyorsa, bu ilacı değiştirebilir veya dozunu azaltabilir. Ayrıca doktorunuz tükürük üretimini arttırmak için, ilaçlar da yazabilir.
Ağız kuruluğu uzun süredir devam ediyorsa ve yanında kalın tükürük, kaba dil, yutma sorunu, çatlamış dudaklar, değişmiş tat duyusu ve ağız kokusu gibi semptomlar görülüyorsa, en kısa sürede doktora başvurun.
Şunlara da göz atın;