Ağır metal zehirlenmesi, vücudunuzda çeşitli metallerin birikmesi durumudur. Çevresel ve endüstriyel faktörler, yediğiniz yiyecekler ve soluduğunuz hava sizi her gün yüksek düzeyde ağır metale maruz bırakır. Bu metallerden bazıları demir, bakır ve çinkodur. Küçük miktarda olanları sizin için iyi olsa da, aşırı maruz kalma durumu ağır metal zehirlenmesine yol açabilir. Bu durum ise ölümcül olabilir. Maruz kalma seviyesine bağlı olarak, verilen ilaçlar toksinleri uzaklaştırabilir. Doktorunuz metal seviyenizi ölçmek için kan ve idrar testi isteyecektir.
Aşağıdaki belirtiler, aşırı maruz kalınan metalin türüne göre değişir. Cıva, kadmiyum, kurşun en yaygın maruz kalınan metallerden bazılarıdır.
Daha şiddetli vakalarda aşağıdaki semptomlar yaşanabilir;
Bazı yiyecekler, vücuttaki ağır metallerden kurtulmanızı ve detoks yapmanızı sağlayabilir. Vitamin içeriği yüksek olan besinler, ağır metallere maruz kalanlar için koruyucu etkilere sahip olabilir. Ağır metal detoksu şunları içerir;
Ağır metal zehirlenmesinin etkilerini en aza indirmek için, bazı yiyecekleri diyetinizden çıkarmanız gerekebilir. Özellikle aşırı yağlar ve işlenmiş gıdalar sınırlandırılmalıdır. Bu yiyecekler detoks sürecini yavaşlatır. Çünkü yağlar, zararlı maddeleri emmeye meyillidir. Kaçınmanız gereken besinler;
Ağır metal zehirlenmesi, zararlı yan etkilere neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, hayati tehlike oluşturabilir. Bu yüzden yukarıdaki belirtilerin bir veya birkaçı sizde varsa, en kısa sürede doktorunuza başvurun.
Şunlara da göz atın;