Agar Agar Tozu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Deniz yosunundan elde edilen agar agar tozu, profesyonel mutfaklarda sıklıkla kullanılır? Peki, agar agar tozu hangi yemeklerde kullanılır? İşte, agar agar tozunun kullanımı hakkında merak edilenler:
Agar Agar Tozu Nedir, Nasıl Kullanılır?
19 Ağustos 2024, 17:04

Agar agar tozu, deniz yosunlarından özel olarak ayrıştırılarak elde edilir. Kullanıldığı tarife jelatin kıvamı veren agar agar tozu, hayvansal jelatine bitkisel bir alternatif olarak sunulur. Bu yüzden vegan ve vejetaryen beslenenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kıvam artırıcı olarak da bilinen bu toz, tariflere hem yoğunluk, hem de parlaklık kazandırır. Genellikle tatlı, pasta, sos ve çorba yapımında tercih edilir. Kolay bir kullanıma sahip olan agar agar tozu, düşük kalorilidir ve midede oluşabilecek şişkinlikleri azaltabilir. 

agar agar tozu

Agar Agar Tozu Nasıl Kullanılır?

Öncelikle agar agar tozu büyük marketlerden ve güvenilir online alışveriş sitelerinden temin edilebilir. 

  1. Agar agar tozunu ne kadar kullanacağınız, tamamen tarifte yazan miktara göre değişiklik gösterir.
  2. Agar agar tozunu kullanmadan önce, tarifte yazan sıvıyla bu tozu karıştırmanız gerekir. Genelde karıştırmak için su, süt veya meyve suyu kullanılır. 
  3. Bu tozu sıvıyla karıştırdıktan sonra ocağa alın ve toz çözülene kadar, yaklaşık 2-3 dakika, karıştırarak kaynatın. 
  4. Hazırladığınız karışımı şekil vermek istediğiniz kalıba dökün ve oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın. 
  5. Daha sonra jel kıvamı alan agar agar tozunu dilediğiniz gibi süsleyerek tariflerde kullanabilirsiniz. 

Agar agar tozu yerine jelatin kullanabilirsiniz. Ancak jelatinin hayvansal kaynaklı olduğunu unutmayın. Profesyonel mutfaklarda agar agar tozu yerine, guar gum, pektin, ksantan zamkı gibi maddeler de kullanılabilir.

agar agar tozu

Agar Agar Tozunun Yan Etkisi Var Mı?

Agar agar tozu genellikle güvenilir kabul edilir. Ancak aşırı miktarda kullanımı önerilmez. Aşırı tüketildiğinde gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal, kabızlık ve mide bulantısı gibi yan etkilere yol açabilir. Bu toz bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Eğer ilk defa kullanacaksanız, kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın. 

Şunlara da göz atın;

  1. Trüf yağı nasıl tüketilir?
  2. Altın çilek nasıl yenir?
  3. Polen nasıl yenir?
  4. Jelatin çeşitleri nelerdir?
  5. Mereng çeşitleri nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo