Sütlaç
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Gerçek Fırın Sütlaç Nasıl Yapılır? bu kez bu soruya yanıt veriyoruz... Sütlü tatlılar denildiğinde ilk akla gelen, hafif ve doyurucu tarifiyle geleneksel nişastalı sütlaçtır. Sütlaç, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Kuzey, Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kalsiyum ve potasyum değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekler. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. Ana malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Kıvamının pirinç tanelerinin çok sert olmayacak tek tek ağza gelebilecek şekilde olması gerekir. İskandinavya ülkelerinde tarçın sosu ya da kavrulmuş badem ile sunulur. Sütlaç, Osmanlı'da 'Sütlü aş' ismiyle bilinir. Malzemeler hazırsa, 'Gerçek sütlaç nasıl yapılır, bir kase sütlaç kaç kalori?' sorularının cevabı için tarife başlayalım. Lezzet Mutfak Okulu'nda bu hafta Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünden Eğitmen Şef Arif Akdaş, 'Gerçek Fırın Sütlaç' yapıyor... Yazıda hem gerçek fırın sütlacın tarifini hem sütlaçta kullandığımız 'sübye'nin yapılışını bulabilirsiniz. Ayrıca sütlacın kıvamı nasıl tutturulur yazımıza göz atmayı unutmayın. İşte tam kıvamında gerçek sütlaç için gerekli malzemeler, yapım aşamaları ve gerçek sütlacın püf noktaları: 

1 Kase Sütlaç Kaç Kalori?

Sütlaç Tarifi İçin

Malzemeler

Sütlaç

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

SÜBYE TARİFİ

  1. 200 gr pirinç, 200 gram su (Oran:1 kg süte 110 gram sübye)
  2. Gerçek sütlaçta 'sübye' kullandığımız için (Oranı: 1 kg süte 110 gram sübye) sübyenin tarifini de şöyle bırakalım:
  3. Biz, eğitici olması açısından 200 gram sübye yapımının tarifini veriyoruz. Kalan sübyeyi dolaba koyup bir hafta  sonra yeniden kullanabilirsiniz. Ayrıca siz, yapacağınız sütlaç miktarına göre bu oranları değiştirebilirsiniz. 
  4. Sübye yapımı; 1 gece önceden ıslattığımız pirinçlerin ertesi gün suyunu tamamen süzeriz.
  5. Islattığımız 200 gram pirince 200 gram su ilave edip blenderdan pirinçler iyice ezilinceye kadar çekeriz. Sonrasında süzüp kullanırız.
  Püf Noktası
  • Sütünüzün taze ve yağlı olması sütlacın kıvam ve lezzetinde önemlidir.
  • Pirinçlerin ayrı ocakta tamamen yumuşayıncaya kadar haşlanması pirinçlerin tane tane olması açısından önemlidir.
  • Kıvam verici olarak sübye kullanılması hem doğal bir bağlayıcı hem de lezzet açısından önemli bir unsurdur sütlü tatlılar için
  • Sütlaçları fırınlarken kasenizin tamamını doldurmanız daha iyi kızarması açısından önemlidir.
  • Sütlacı fırınlarken kaseleri koyduğumuz tepsinin içine kesinlikle su koyulmalı.

Tarif Kategorileri

Sütlü Tatlılar MasterChef Tarifleri Çay Saati Tarifleri Türk Mutfağı Yemekleri Video Tarifler Tatlı Tarifleri Bayram Tatlıları

Benzer Tarifler

Kar yağdı tatlısı
Grip Düşmanı Tatlı
Portakallı süt helvası
Kedidili tatlısı
Bal kabağında süt helvası
Burdur muhallebisi