Sultan Lokumu
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

18. yüzyılda Türk mutfaklarında yapılmaya başlanan lokum, 19. yüzyılda Avrupa ülkelerine yayılmıştır. 'Türk keyfi' olarak dünyaya açılan bu lezzetin yapımında birçok malzeme kullanılır. Sultan lokumu ise, Osmanlı mutfaklarından günümüze kadar ulaşmayı başaran önemli tatlardan biridir. Eski zamanlarda bayram ziyaretlerinde ve konuk ağırlarken sunulduğu için geleneksel bir tarif haline gelmiştir. Şeker değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Malzemeler hazırsa, ev yapımı sultan lokumu tarifine başlayabiliriz.

Ev yapımı sütlü tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, özel günlerde sunabileceğiniz hafif ve pratik mozaik pasta tarifine göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri not etmeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.

Sultan Lokumu Tarifi İçin

Malzemeler

Sultan Lokumu

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle tereyağını eritip unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun. Toz şekeri ilave edip biraz daha kavurun.
  2. Üzerine sütü azar azar ekleyerek karıştırın. Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam edin.
  3. Şekerli vanilini de ilave edip 8-10 dakika mikserle çırpın. Buzdolabına alıp iyice soğumasını bekleyin.
  4. Bu esnada kullanacağınız cevizleri ufalayın ve ayrı bir kaba alın. Cevizlerin üzerine tarçın dökün ve karıştırın.
  5. Katılaşan karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar alın ve ortasına tarçınla karıştırdığınız ceviz içini ilave edip kapatın. Elinizde yuvarlayın.
  6. Üzerini bol Hindistan cevizine bulayın. Tüm malzemeyi aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız lokumların ortasına kürdan batırın.
  7. Sultan lokumunun üzerinde ev yapımı çikolata sosunu gezdirerek lezzetini arttırabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sultan Lokumunun Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Kıvamını tutturabilmek için, unu mutlaka eleyin. Çok sulu olursa azar azar un ilave edebilirsiniz.
  2. Toz şekerlerini kavururken dibinin tutmamasına dikkat edin. 
  3. Vaktiniz varsa pişen karışımı buzdolabında 2 saat dinlendirin. Bu sayede daha kolay bir şekilde doldurabilirsiniz.
  4. Dilerseniz içerisine ceviz yerine küçük meyve parçaları da ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Sultan Lokumu Kaç Kaloridir?

  1. Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon sultan lokumu, yaklaşık 350 kaloridir. Orta boyutlarda hazırlanan bir adet lokum ise, ortalama 30 kaloridir. Kilo ve şeker kontrolünde olanların dikkatli tüketmesi önerilir.

Tarif Kategorileri

Atıştırmalık Pratik Tatlı Tarifleri Çay Saati Tarifleri Sütlü Tatlılar Tatlı Tarifleri Tatlı Atıştırmalık Tarifler

Benzer Tarifler

Kedidili tatlısı
Balkabağında süt helvası
Burdur muhallebisi
Tembleque
Süt bombası
Pamuk Tarlası Tatlısı