Karpatka
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Polonya mutfağından dünyaya yayılan karpatka tatlısı, hem göze, hem de damağa hitap ediyor. Çıtır hamuru, kreması ve meyve parçalarıyla hazırlanan bu tatlı, hafif olduğu için yemeklerden sonra tüketilebilir. Aynı zamanda çay saatlerinin de vazgeçilmezidir. Dilimlenerek servis edilen karpatka, pudra şekeri ile birlikte sunulur. Hazırlık esnasında mis gibi vanilya kokusu tüm mutfağa yayılır. Malzemeler hazırsa, nefis karpatka yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Farklı tatlar denemek isteyenler için Ermeni mutfağından marlenka ve Portekiz mutfağından pastel de nata tarifini buraya bırakıyoruz.

Karpatka Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için:

Kreması için:

Üzeri için:

Karpatka

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Hamuru için; Ufak bir tencerenin içerisine su, tuz ve tereyağını koyarak kaynatın.
  2. Su kaynar hale geldiğinde içerisine un ekleyin ve topaklar gidene kadar karıştırın.
  3. Hamuru pişirdikten sonra başka bir kaba alın ve soğuması için bekletin.
  4. Hamur ılımaya başladığında kabartma tozu ve yumurtaları tek tek ilave edin.
  5. Hamuru güzelce karıştırdıktan sonra ikiye bölün. Yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba hamurun yarısını alın ve yayın.
  6. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. 
  7. Hamur piştiğinde kalıptan çıkartın ve kenara alıp oda sıcaklığında soğutun. Bu esnada diğer hamuru kelepçeli kalıba yerleştirin ve pişirin.
  8. Kreması için; Tereyağı ve ahududu dışında kalan malzemeleri tencereye aktarın.
  9. Orta ateşte muhallebi kıvamı alana kadar, sürekli çırparak pişirin.
  10. Kremanın üzerini streç film ile örtün ve kenara alarak soğutun.
  11. Oda sıcaklığındaki tereyağını bir kasede çırpın. Daha sonra kremanın içerisine yavaş yavaş dökerek karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  12. Hamuru kelepçeli kalıbın içerisine alın. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve her tarafa yayın.
  13. En üst kısma ahududuları yerleştirin. Diğer hamuru üzerine kapatın ve hafifçe bastırın.
  14. Hazırladığınız karpatka tatlısını buzdolabında en az 3 saat dinlendirin. Krema sertleştiğinde kalıbı çıkartın.
  15. Karpatka pastasını dilimledikten sonra üzerine pudra şekeri serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun.

Tarif Kategorileri

Çay Saati Tarifleri Sütlü Tatlılar Tatlı Tarifleri Kremalı Tatlılar

Benzer Tarifler

Kedidili tatlısı
Balkabağında süt helvası
Burdur muhallebisi
Tembleque
Süt bombası
Pamuk Tarlası Tatlısı