Hamsiköy Sütlacı
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Trabzon'un Hamsiköy yöresi ile özdeşleşen hamsiköy sütlacı, Karadeniz mutfağının en gözde tariflerinden biridir. 2017 yılında coğrafi işaret alan hamsiköy sütlacı, yağlı süt, pirinç ve şeker ile hazırlanır. 1924 yılından beri yapılan bu sütlaç, tarçın ve fındık ile tatlandırılır. Hamsiköy sütlacının en önemli özelliği, yapımında yalnızca pirinç kullanılmasıdır. Nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericiler kullanılmaz. Fırında pişirilen bu sütlaç, bol fındık eşliğinde sunulur. Malzemeler hazırsa, hamsiköy sütlacı tarifine geçebiliriz.

Gerçek fırın sütlaç ve sakızlı sütlaç tarifine de göz atın.

Hamsiköy Sütlacı Tarifi İçin

Malzemeler

Üzeri için

Hamsiköy Sütlacı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle bir tencerede sütü kaynatın. Sıcak su ile yıkadığınız pirinci ekleyin.
  2. Arada bir karıştırarak, taşmasını önleyecek kadar kısık ateşte pişirin.
  3. Pirinçler şişip kıvam almaya başlayınca toz şekeri ve tuzu ilave edin. 10 dakika daha pişirmeye devam edin (Sakın nişasta eklemeyin bekledikçe koyulaşacak).
  4. Pişen sütlacı toprak kaselere alın ve soğuması için bir süre bekleyin.
  5. Ardından fırına atarak üstü kızarıncaya kadar pişirin. Bu süre 5 dakikayı geçmemelidir.
  6. Sütlacın üzerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Hamsiköy Sütlacı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Yalnızca pirinç kullanıldığı için, kıvam alması klasik sütlaçtan daha uzun sürebilir.
  2. Sütlacın içerisine vanilya, pirinç unu gibi malzemeler eklemeyin.
  3. Fırında pişirmek için, fırını önceden ısıtmanıza gerek yoktur.
  4. Sütlacın üzeri kızardığı an fırından çıkartın. Aksi takdirde fazla pişebilir.

Tarif Kategorileri

Karadeniz Mutfağı Yemekleri Tatlı Tarifleri Sütlü Tatlılar MasterChef Tarifleri Yöresel Tarifler

Benzer Tarifler

Kedidili tatlısı
Balkabağında süt helvası
Burdur muhallebisi
Tembleque
Süt bombası
Pamuk Tarlası Tatlısı