Fırın Sütlaç
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Sütlü tatlılar arasında popüler olan sütlaç; Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Avrupa ve İskandinavya ülkelerinde de tüketilen bu besinin ana malzemeleri şeker, süt ve pirinçtir. Kalsiyum ve lif değeri yüksek olduğu için, uzun süre tokluk hissi verir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların haftada bir kez tüketmesi önerilir. Eski zamanlarda 'pirinç çorbası' olarak bilinen sütlaç, güveç kaplarına konularak fırında pişirilir. Eğer malzemeler hazırsa, gelin fırında sütlaç nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir hep birlikte görelim ve denenmiş tarifimize başlayalım:

1 Porsiyon Fırın Sütlaç Kaç Kaloridir?

Sütlacın kıvamı nasıl tutturulur yazımızdan en önemli püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Tam kıvamında sütlaç tarifine de göz atın.

Fırın Sütlaç Tarifi İçin

Malzemeler

Fırın Sütlaç

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  Servis Önerisi

Sütlacınızı çekilmiş fındık ile servis edebilirsiniz. Fırın sütlacın en lezzetli eşlikçisi fındıklı sıcak çikolatadır. Aynı zamanda siyah çay ve damla sakızlı Türk kahvesi de fırın sütlacın yanına yakışan lezzetlerdendir.

  Püf Noktası
  • Pirinçler yıkanırken pirincin nişastasını tamamen kaybetmemesine dikkat edilmelidir. 
  • Pirinçleri haşlarken lapalaşmayı önlemek için arada karıştırılmalıdır. Ve ocaktan alınma sırası geldiğinde pirinçlerin lapa olmamasına tane tane haşlanmış olmasına dikkat edilmelidir.
  • Süt ve pirinç birleştikten sonra kaynayarak iyice özleşmesi beklenir. Şeker daha sonra eklenir. Şekerin daha sonra eklenmesi sütün kaynamasını geciktireceğinden dibinin tutmasını da önleyecektir.
  • Sütlaç içerisine 1 adet yumurta sarısı eklenmesi sütlacın kızarmasını arttıracak ve daha fazla kızarmasını sağlayacaktır. Burada yumurta içerisinde bulunan proteinler ısıl işlemle renk değiştirmektedir. Bu tepkimeye maillard reaksiyonu denilmektedir. Ancak yumurta tüketmek istemiyorsanız süt ve nişasta koyulaştrma işlemi sayesinde kızarma oluşacaktır.
  • Sütlaçlar kaselere doldurulurken ağzına kadar tam dolu olmamalıdır. Pişme sırasında kabarma sağlayacağı için kaselerden taşma meydana gelebilir.
  • Tepsiye sıcak su koyulması sütlaçların çatlamasını engelleyecektir.
  • Sütlaçlar fırının en çok ısı alan rafına koyulmalıdır. En üst raf ideal olandır. Ve yüksek derecede kısa sürede pişme yapılmalıdır. Bunun sebebi pirinçlerin dibe çökmeden homojen dağılmasını sağlamaktır. 
  • Kullandığınız pirincin nişasta oranı yüksek olmalıdır. 
  • Fırından çıkan sütlaç buzdolabına kaldırılmamalı oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılabilir.

Tarif Kategorileri

Sütlü Tatlılar Kolay Sütlü Tatlılar Tatlı Tarifleri Öğle Yemeği Yöresel Tarifler Video Tarifler MasterChef Tarifleri

Benzer Tarifler

Kedidili tatlısı
Balkabağında süt helvası
Burdur muhallebisi
Tembleque
Süt bombası
Pamuk Tarlası Tatlısı