Cevizli Güllaç
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Güllaç tarifi ramazan deyince akla ilk gelen tatlılardan biri... Böyle olması da aslında normal. Çünkü, sütlü ve hafif bir tatlı. Oruç açıldıktan sonra mideyi rahatsız etmemesi ve kolay sindirilir olması güllacı öner çıkartan sebepler arasında.

Güllacın tarihi de aslında oldukça eski ve Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Bazı kaynaklara göre Güllaç o dönemde yaşayan insanların mısır nişastasını saklama çabasıyla bulunmuş. Güllaç sözcüğü, Osmanlı dönemi sözlüklerinin birçoğunda yer almış ve kökeni Farsça gösterilmiş; anlamları hemen hemen aynı olmakla birlikte  ya gülâc, gülâç, güllâc gibi biçimlerde kullanılmış.

Bazı kaynaklara göre güllaç Osmanlı sarayına ilk kez 1489’da girdi. Kastamonulu Ali Usta’nın, elinde kalan kuru yufkaları, saray görevlilerinin Kastamonu gezisi sırasında şekerli sütle ıslatıp ikram etmesiyle Osmanlı sarayına girdiğe belirtiliyor. Peki, güllaç tarifi nasıl yapılır? Güllaç, süt ve toz şeker ile kolayca hazırlanır. İsteğe göre ceviz, fındık ve meyve dilimleri ile süslenir. Malzemeleri hazırladıysanız, evde cevizli güllaç nasıl yapılır sorusu için tarif detaylarına geçebiliriz: İşte evde yapmak için enfes güllaç tarifi:

Cevizli Güllaç Tarifi İçin

Malzemeler

Üzeri için:

Cevizli Güllaç

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  Servis Önerisi
  • Ceviz, nar ya da antep fıstığı ile birlikte servis edebilirsiniz. 
  Püf Noktası
  • Güllacı bol sütle yapmak gerekir. Eğer güllaç yaprakları ıslandıktan sonra havayla temas ederse jöleleşir ve güllaç lezzetini kaybeder. Bunun için üzerine bol süt dökülmeli ve havayla teması kesilmelidir.
  • Süt mutlaka ılık olmalıdır. Şeker eridikten hemen sonra, en geç 10 dakika içinde ocaktan alınmalıdır. Sütün sıcak olması kesinlikle güllacın hamur olmasına neden olacaktır.
  • İçine fındık, fıstık, ceviz ve badem koyulabilir. Ancak fındık ve fıstık güllacın rengini değiştirdiği, badem de güllaca acılık verdiği için cevizle yapılması tavsiye edilir.
  • Doğal bir tatlı olan güllacın süslemesi de doğasına uygun şekilde olabildiğince sade olmalıdır. En fazla ceviz, fındık, fıstık veya kiraz şekeriyle süslenmesi önerilir. Ama isterseniz damak tadınıza ve mevsime göre servis ederken üzerini çilek, şeftali ve kayısı gibi meyvelerle süsleyerek hazırlayabilirsiniz.
  • Güllacın arasına kullandığınız harçla birlikte meyve koyacaksanız hemen tüketmeniz gerekir. Çünkü asitli meyveler tatlının tadını bozabilir.
  • Güllacı meyve ile tatlandırmak istiyorsanız; ara katlarına şeftali püresi veya nektarin ekleyebilirsiniz.
  • Mutlaka buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.
  • Güllacın sütlü şerbetine gül suyu damalatarak gül sulu gullaç yapabilirsiniz. 
  • Hemen servis etmeyeceksenize çilek ve cevizi servis etmeden hemen önce ekleyebilirsiniz. Bu sayede güllaç kararmayacaktır. 

Tarif Kategorileri

Video Tarifler Bayram Tatlıları Sütlü Tatlılar Tatlı Tarifleri Pratik Tatlı Tarifleri Osmanlı Mutfağı Akşam Yemeği

Benzer Tarifler

Kedidili tatlısı
Balkabağında süt helvası
Burdur muhallebisi
Tembleque
Süt bombası
Pamuk Tarlası Tatlısı