Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan aşurenin tarihi çok eskilere dayanır. Nuh Tufanı'na göre insanların ellerinde kalan son malzemeler birleştirilmiş ve ortaya aşure tatlısı çıkmıştır. Geleneksel olarak aşure tarifinin içerisinde en az 7 malzeme kullanılması gerektiği söylenir. Ana malzemeleri buğday, nohut, şeker, pirinç ve kuru fasulyedir. Ek olarak kuruyemişler ve kuru meyvelerle daha da lezzetli bir hale getirilir. Hazırlaması 25, pişirmesi ise 30 dakika olan aşure; ceviz, nar, antep fıstığı ve tarçın gibi malzemelerle süslenir. Ermeni ve Rum mutfaklarında da yer verilen aşure, hazırlandıktan sonra komşulara ve yakınlara dağıtılır. Bu özelliği ile paylaşmanın en önemli sembollerinden biridir. Peki, evde aşure nasıl yapılır? Listedeki malzemelere göz attıysanız, videolu anlatımı ve püf noktalarıyla evde aşure yapımına geçebiliriz.
1 Porsiyon Aşure Kaç Kalori?
Üzeri için
Elma ve portakal kabuğunu (posa kısmını dağılacağı için kullanmıyoruz) arzuya göre aşure malzemesinin çeşitliliğini arttırmak ve hoş bir aroma vermesi adına kullanabilirsiniz.