Şam Tatlısı
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Batı Anadolu'ya özgü bir lezzet olan şam tatlısı, sokak tatlısı olarak da bilinir. Özellikle İzmir sokaklarında sık sık rastlanır. Diğer adı ise 'şambali'dır. Şerbetli bir tatlı olsa da, içeriğinde kullanılan malzemeler sayesinde oldukça hafiftir. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan bu tatlı, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Malzemeleriniz hazırsa, Hatay usulü orjinal şam tatlısı tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Şam Tatlısı Kaç Kaloridir?

Özel günlerde sunabileceğiniz şerbetli tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, 15 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabileceğiniz şerbetli irmik tatlısı veya şekerpare tarifine göz atabilirsiniz.

Şam Tatlısı Tarifi İçin

Malzemeler

Malzemeler

Şerbeti için

Şam Tatlısı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Derin bir kapta yumurta ve toz şekeri mikserle 2-3 dakika çırpın. Ayçiçeği yağı ve yoğurdu ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
  2. Son olarak irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip fazla çırpmadan karıştırın. 1 saat kadar bekletin. 24 cm’lik fırın kabını margarin ile yağlayın.
  3. Hazırladığınız harcı kalıba aktarıp kaşığın tersi ile düzleştirin. Üzerini yer fıstıkları ile süsleyin. Fırını 150 dereceye ayarlayın.
  4. Soğuk fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Şerbeti için su ile şekeri 10 dakika kısık ateşte kaynatın.
  5. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Ilınması için bekletin.
  6. Tatlı fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin. Üzerine ılık şerbeti gezdirin. Şerbetini çektikten sonra buzdolabına alıp 1 gece bekletin. Şimdiden afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Şam tatlısını, tatlıların yanına çok yakışan kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Harcın daha yumuşak olması için bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.
  • İsteğe göre, malzemenin yarısı kalıba döküldükten sonra arasına ceviz içi ile tarçın ilave edilip, kalan yarısı üzerine eklenip pişirilebilir.
  • Kıvamı sulu olursa, azar azar irmik ekleyip karıştırma işlemine devam edin.
  • Harcı hazırladıktan sonra şam tatlısının dağılmaması ve topaklanmaması için, bir kez mikserden geçirin.
  • Tatlının eşit miktarda pişmesi için, fırını önceden ısıtın.
  • Servis etmeden önce ufalanmış ceviz ve antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Dilerseniz, kaymak ile birlikte sunabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Tatlı Tarifleri Şerbetli Tatlı Tarifleri Yöresel Tarifler Tatlı Kek Tarifleri Çay Saati Tarifleri Bayram Tatlıları

Benzer Tarifler

Şehrazat Tatlısı
Fincanda Kadayıf Tatlısı
Kesme irmik tatlısı
Balkız tatlısı
Havuç Dilim Baklava
Şileki Tatlısı