Osmanlı mutfağından günümüze gelen şerbetli tarifler arasında kalburabastı tarifi de var. Kalburabastı tarifi adını tatlının kalbura bastırılarak yapılması ve bu nedenle gözenekli bir yüzeye sahip olmasından alır. Peki, kalburabastı tarifi nasıl yapılır? Birlikte bakalım...
Kalburabastı tarifi Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in (ö. 1844'ten sonra) yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayınlanan ilk yemek kitabı olan Melceü’t-Tabbâhîn'den bugüne gelen bir tarif. Tarif bu ilk yemek kitabında 'hurma' olarak adlandırılır ve yapımı şöyle anlatılır:
"Tarîk-i tabhı: Yarım kıyye miktarı dakîk-i hâstan eleyip vasat kepçe ile bir kepçe erimiş rûgan-ı sâde ve kabul ettiği kadar durulmuş küllü su ve az tuz ile gereği gibi yoğurup el ile oklava gibi uzatıp hurma miktarı bıçak ile kestikten sonra tek tek ince çubuklu sepet üstünde yuvarlayıp kızgın yağda kızartıldıkta kepçe ile çıkarıp kıvamlıca kaynar asel veya şeker içine atıp bir miktar durdukta yine çıkarıp tabağa nizamiyle istif ve tenâvül buyrula..."
Kalburabastı tarifine geçmeden önce şunu hatırlatalım. Bugün farklı illerde farklı kalburabastı tarifleri vardır. Kalburabastı Şanlıurfa'da, Amasya'da halbur tatlısı olarak da bilinir. Biz bu makalemizde coğrafi işaret alan Aksaray usulü kalburabastı tarifine bakıyoruz. Aksaray usulü kalburabastı tarifinin adı Aksaray Şeker Tatlısı'dır... İşte coğrafi işaret alan kalburabastı tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...
İçi için;
Şerbet için;