Çırıhta
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Rize yöresine ait olan çırıhta, bir çeşit hamur tatlısıdır. Görünümü ile lokma ve pişiye benzeyen çırıhtanın ana malzemeleri un, su ve yağdır. İsteğe göre süt de eklenebilir. 

Çırıhta Tarifi İçin

Malzemeler

Çırıhta

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Karıştırma kabının içerisine su, tuz, oda sıcaklığında erimiş olan margarini ve kabartma tozunu ilave ederek iyice eriyene kadar karıştıralım.
  2. Daha sonra yavaş yavaş un ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Krep hamurunda biraz daha yoğun bir hamur elde edeceğiz.
  3. Tavaya sıvı yağı koyup iyice ısınmasını bekleyelim. Kızgın yağın içerisine kaşık yardımıyla hamur alınarak yavaş yavaş akıtılır. İki tarafı da iyice kızartılır.
  4. Daha sonra kızaran tatlılar servis tabağına dizilir ve aralarına şeker serpilir. Bu tatlının yapılışında püf nokta ise şekeri cırıhtalar sıcakken serpilmesi olacaktır.

ÇIRIHTA'NIN PÜF NOKTALARI NELER? 

  1. Öncelikle mayalı pişi ya da mayasız Çırıhta fark etmez, içerisinde kullanacağınız sıvıların ılık bir şekilde olmasına dikkat edin. Yoğurt kullanacaksanız mutlaka oda sıcaklığında olsun. Süt ya da su kullanılan bir Çırıhta tarifi hazırlıyorsanız da mutlaka ılıttıktan sonra kullanın. Bu şekilde ılık kullanılan sıvılar mayalı hamurun kocaman kabarmasına yardımcı olurken, mayasız hamurların da puf puf olmasını sağlar.
  2. Pişi hamurunu kocaman kabartmak istiyorsanız mutlaka sihirli malzemeleri hamurun içerisine koyun. Nedir bu sihirli malzemeler diye sorarsanız bu malzemeler yoğurt ya da süt ve elbette soda. Özellikle hamurun içerisine konan soda, hamurun iki katına çıkmasına yardımcı oluyor. Bunun yanında hamurunuzun yağ çekmemesine de yardımcı oluyor.
  3. Hamuru kabartmanın bir diğer püf noktası ise kabartma tozu, maya ya da karbonat kullanmak. Maya kullanmak istemediğiniz ve bekletmek istemediğiniz durumlarda mutlaka kabartma tozu ve karbonatın gücünden faydalanın.
  4. Karbonatın kullanıldığı pişi hamurları daha çıtır çıtır olur. Aklınızda bulunsun.  Mayalı bir hamur hazırlıyorsanız da mutlaka ilk önce oda sıcaklığında güzelce mayalayın. Açıp şekil verdikten sonra tezgahın üzerinde bir kez daha mayalandırın. Yumuşacık, tadına herkesin hayran kalacağı pişileriniz olsun.
  5. Minik bir bilgi daha ekleyelim. Pişi hamurunu katı kıvamda bir hamur yapmayaya özen gösterin. Yumuşacık, ele yapışmayan bir hamur olsunlar. Şekillerinin düzgün olmasını istiyorsanız da bardak gibi aparatlardan yardım alın.
  6. Gelelim pişirme aşamasına ve yağ çekmemesi için püf noktalarına. Pişi hamuruna koyacağınız 1 yemek kaşığı sirke, hamurun yağ çekmesini engeller. Yağınızı öncesinde iyice kızdırmadan hamurlarınızın tam kıvamında hızlıca kabarıp içlerinin de güzelce pişmesine yardımcı olur.

Kahvaltı sofralarında sunabileceğiniz hamur işi tarifleri mi arıyorsunuz? Peynirle hazırlanan katmer poğaça tarifine göz atabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Kahvaltılık Tarifler Yöresel Tarifler Çay Saati Tarifleri Tuzlu Atıştırmalık Tarifler Hamur İşi Tarifleri Pratik Hamur İşi Tarifleri

Benzer Tarifler

Gül tatlısı
Rus Çöreği
Castagnole
Tikvenik
Paczki
Glutensiz Baklava