Bafra Nokulu Samsun'un özel ustalık isteyen tescilli bir lezzeti... Uzun süre tok tutma ve enerji verme özelliği nedeniyle kentte çok uzun yıllardır yapılır. Özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden. Bazı kaynaklara göre Osmanlı zamanında Bafra'dan Samsun'daki fabrikaya kağnılarla tütün taşıyanların, uzun süre bozulmadan tüketilebildiği için yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılıyordu.
Bafra Nokulu coğrafi işaret alan bir lezzet. 20.06.2012 tarihinden itibaren korunmak üzere 06.11.2017 tarihinde tescil edildi.
'Peki, Bafra Nokulu nedir?' Resmi olarak coğrafi işaret alan Bafra Nokulu mayalı açılmış hamurun içerisine ceviz, kuru sarı üzüm, şeker ve diğer hammaddelerin karışımı konularak yapılan, şerbetsiz baklava olarak da adlandırılan bir tatlı çeşididir. Bafra Nokulunu diğer yörelerde üretilen benzer ürünlerden ayıran önemli bir özellik var. Bafra Nokulu hamurunda kabartma tozunun kullanılmıyor ve içine yumurta katılmıyor. Bir diğer farklılığı ise hamurunda sirke kullanılması sonucunda ürünün gevrek olması olarak tanımlanıyor.
Samsun'un yöresel yemeklerine göz atmayı unutmayın.
Hamur için:
İç malzemeleri:
Yağlamak için:
Üzeri için:
Bafra Nokulunun Püf Noktaları Nelerdir?