Bafra Nokulu
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Bafra Nokulu Samsun'un özel ustalık isteyen tescilli bir lezzeti... Uzun süre tok tutma ve enerji verme özelliği nedeniyle kentte çok uzun yıllardır yapılır. Özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden. Bazı kaynaklara göre Osmanlı zamanında Bafra'dan Samsun'daki fabrikaya kağnılarla tütün taşıyanların, uzun süre bozulmadan tüketilebildiği için yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılıyordu.

Bafra Nokulu coğrafi işaret alan bir lezzet. 20.06.2012 tarihinden itibaren korunmak üzere 06.11.2017 tarihinde tescil edildi.

'Peki, Bafra Nokulu nedir?' Resmi olarak coğrafi işaret alan Bafra Nokulu mayalı açılmış hamurun içerisine ceviz, kuru sarı üzüm, şeker ve diğer hammaddelerin karışımı konularak yapılan, şerbetsiz baklava olarak da adlandırılan bir tatlı çeşididir. Bafra Nokulunu diğer yörelerde üretilen benzer ürünlerden ayıran önemli bir özellik var. Bafra Nokulu hamurunda kabartma tozunun kullanılmıyor ve içine yumurta katılmıyor. Bir diğer farklılığı ise hamurunda sirke kullanılması sonucunda ürünün gevrek olması olarak tanımlanıyor.

Samsun'un yöresel yemeklerine göz atmayı unutmayın.

Bafra Nokulu Tarifi İçin

Malzemeler

Hamur için:

İç malzemeleri:

Yağlamak için:

Üzeri için:

Bafra Nokulu

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Hamur için; Hamur malzemeleri bir kabın içerisine alın ve kıvama gelinceye kadar yoğurun.
  2. Hazırladığınız hamurun üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.
  3. Elde ettiğiniz hamuru 4 eşit parçaya bölün. Hamurları oklava yardımıyla ince ince açın.
  4. Tereyağı ve sıvıyağı fırın tepsisinin her yerine gelecek şekilde sürün.
  5. İnce açılmış yufkaları tepsiye yerleştirin ve üzerine tereyağı ve sıvıyağ karışımından sürün.
  6. İç malzemeler için; Bir kasenin içerisine iri dövülmüş ceviz, şeker ve kuru üzümleri alarak karıştırın.
  7. Yufkaların üzerine hazırladığınız iç harcı ekleyin. 
  8. Yufkayı ne çok sıkı, ne de çok bol olacak şekilde rulo halinde sarın. Daha sonra 10 cm aralıklarla kesin.
  9. Bir kase içinde yumurta, şeker ve sıvıyağı karıştırın.
  10. Hazırladığınız ruloların üzerine, bu karışımı fırça yardımıyla sürün.
  11. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında nokullar kızarıncaya kadar pişirin. 
  12. Pişirme işleminden sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bafra Nokulunun Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Hamurun daha güzel kabarmasını istiyorsanız, mayalanma süresi boyunca ılık bir ortamda bekletin.
  2. Mayalama süresi ortalama 30-40 dakika sürecektir.
  3. Hamuru ne kadar ince açarsanız, nokul o kadar lezzetli olur.
  4. Damak zevkinize göre cevize ek olarak fındık ve haşhaş da koyabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Kuruyemişli Tarifler Karadeniz Mutfağı Yemekleri Hamur İşi Tarifleri Tatlı Atıştırmalık Tarifler Öğle Yemeği Yöresel Tarifler Çay Saati Tarifleri

Benzer Tarifler

Rus Çöreği
Castagnole
Tikvenik
Paczki
Glutensiz Baklava
Midye baklava