Endonezya mutfağının sevilen lezzetlerinden beef rendang tarifini sizler için anlattık. Beef rendang, dünya çapında sevilen bir yemek. Dönem dönem CNN Travel'ın dünyanın en iyi yemekleri anketinde ilk sıralarda çıkıyor. Bol baharatlı tadı ve yavaş pişimi ile meşhur olan bu yemek, Güneydoğu Asya mutfağının vazgeçilmezlerinden. Normalde gerçek Rendang pişirmek 7-8 saat sürer ve tarif üç aşamadan oluşur. Wonderful Indonesia, "Rendang pişirmek 7-8 saat sürer ve üç önemli aşamadan oluşur. İlk aşama, hindistan cevizi sütünün hala sıvı halde olduğu gulai'dir. İkinci aşama, hindistan cevizi sütünün kalınlaştığı ve yağlı hale geldiği kalio'dur. Bu genellikle 4 saatlik pişirme gerektirir. Üçüncü aşamada kalio kuruyana kadar kısık ateşte pişirilir ve rendang olur" diyor.
Beef Rendang Tarihi
Endonezya basınına göre Rendang aslında bir yemeğin adı değildir. Temel olarak, sığır etini yumuşak ve lezzetli hale getiren özel bir işleme atıfta bulunan felsefi bir terimdir. Karmaşık pişirme süreci, Rendang'a çok eşsiz ve lezzetli bir tat verir. Rendang yemeğinin, Padang’daki Minangkabau (Galip gelen Asya mandası) kültüründen geldiği düşünülüyor. Bazı kaynaklara göre 16. yüzyıl bazı kaynaklara göre ise daha da eski zamanlara ait. Rendang tarifinde bugün dana eti kullanılıyor. Ancak özgün tarifinde dağılmaya dayanıklı Asya mandası eti kullanılıyormuş.
Endonezya kaynaklarında şu bilgiler veriliyor: "Rendang, dana etinin, Hindistan cevizi suyu, kulunç otu, arpacık soğanı, sarımsak, zencefil ve çeşitli acı baharat karışımlarıylala marine edilmesinin ardından tarçın, limon otu ve bazı acı baharatlarla kısık ateşte pişiriliyor. Pişirilme aşamasında etin dağılmaması için etler yatay olarak ince şekilde kesiliyor. Yaklaşık 4 saat kısık ateşte pişirilen etlerin, ezilip parçalanmadan tüm karışımın lezzetini içine çekmesi amaçlanıyor. Kuruyup siyahlaşana kadar pişirilen Rendang, karışımındaki ot ve baharatların antiseptik ve bakteri öldürme özelliğiyle de oda sıcaklığında tazelik ve lezzetini haftalarca koruyabiliyor"
Rendang Türleri Nelerdir?
Vonderful Indenesia'ya göre farklı rendang türleri var. Sığır eti rendang en iyi çok bilinen rendang türü. Diğer rendang türleri ise tavuk, balık, yumurta, kalamar ve karides ile yapılıyor. Sığır eti rendangının rendang paru, rendang limpa ve rendang babat gibi kendi çeşitleri vardır . Vaka türüne göre, rendang iki kategoriye ayrılır; Özel bir gün için hazırlanan rendang için bir kilogram bütün sığır eti gerekir ve günlük yemek için hazırlanan rendang, 20 parçaya bölünmüş sığır etinden yapılır. Siz ve malzemeleriniz hazırsa beef rendang'ın yapım aşamaları ve malzemeleri aşağıda.
Beef stroganoff tarifine de göz atın.
Baharatlar;