Ev Yapımı Mayonez
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Yemeklerin yanında sık sık kullanılan mayonez, Fransız mutfağından dünyaya yayılan bir sos çeşididir. Ülkemizde en çok tüketilen soslardan biridir. Ana malzemeleri bitkisel yağ ve yumurta olan mayonez, genellikle hazır paketlerde satılır. Peki, evde mayonez nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Malzemeleriniz hazırsa, kendi ellerinizle yapabileceğiniz kolay mayonez tarifine geçebiliriz.

Ev yapımı mayonez dolapta kaç gün durur?

Ev yapımı mayonezi 3 gün boyunca buzdolabında ağzı kapalı olarak saklayabilirsiniz.

Ev yapımı mayonez kaç kaloridir?

Ev yapımı mayonezin 100 gramı yaklaşık 600-700 kalori civarındadır.

Alternatif olarak ev yapımı ketçap, acı biberli sos ve barbekü sos tarifini de deneyin.

Ev Yapımı Mayonez Tarifi İçin

Malzemeler

Ev Yapımı Mayonez

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Yumurta, hardal, tuz, şeker, limon suyu ve sirkeyi derin bir kaba aktarın.
  2. Blender veya bir çırpma teli ile  ile malzemeleri karıştırın.
  3. Karışımı düşük hızda çırpmaya başladığınızda, sıvı yağı yavaşça ekleyin. Bu aşamada karışımın koyulaşmaya ve kıvam almaya başladığını göreceksiniz.
  4. Sıvı yağı eklerken hızı biraz artırabilirsiniz, ancak yavaşça eklemeye devam edin ve karışım pürüzsüz olana kadar çırpın.
  5. Mayonez kıvam aldığında ve istediğiniz kıvama geldiğinde, tatlı ekşimsi bir lezzet elde edene kadar gerekirse tuz veya limon suyu ekleyin.
  6. Hazırladığınız ev yapımı mayonezi servise hazır dilerseniz bir kavanoz veya kapaklı bir kapta buzdolabında saklayın. Taze olarak tüketilmesi önerilir ve genellikle bir hafta kadar dayanabilir.
  7. Ev yapımı mayonezi, hamburger tariflerinde ve kibrit patates tarifinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Mayonez Tarifi Çeşitleri

  • Tahinli mayonez için; 1 ufak kase klasik mayonez, 3 yemek kaşığı tahin ve 3 yemek kaşığı kavrulmuş susam gereklidir. Malzemeleri karıştırarak üzerine susam serpiştirin.
  • Körili mayonez için; 1 ufak kase klasik mayonez, 1 çay kaşığı köri ve 2 yemek kaşığı yoğurt gereklidir. Tüm malzemeyi karıştırarak servis edebilirsiniz.
  • Acılı mayonez için; 1 ufak kase klasik mayonez, 1 tatlı kaşığı hardal ve 1 çay kaşığı acı sos gereklidir. Malzemeleri karıştırmak yeterlidir.
  Püf Noktası
  • Tarifte zeytinyağı yerine ayçiçek yağı kullanabilirsiniz.
  • Yumurtanın ve yağın oda ısısında olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Mayonezi hazırlarken sürekli çırpmanız gerekir. Çırpma işlemi tek yöne doğru olmalıdır.
  • Yağın miktarını kıvama göre ayarlayabilirsiniz. İstediğiniz kıvamı tutturunca yağ eklemeyi bırakın.
  • Yağın hepsini bir anda beklemek kıvamını bozacaktır. Bu yüzden azar azar eklemeye özen gösterin.
  • Hazırladığınız mayonez hazır mayonezlerden daha sarımsı bir renkte olabilir. Dilerseniz, 2 yumurta sarısı yerine, 1 adet büyük yumurta sarısı da kullanabilirsiniz.
  • Mayonezi kapaklı bir kavanozda, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Sos Tarifleri Patatesli Tarifler Akşam Yemeği Konserve Tarifleri Pratik Yemek Tarifleri

Benzer Tarifler

Aioli sos
Sambal sosu
Marinara sos
Tamarindo Sosu
Habanero sosu
Adobo sosu