Alacatene
Selin Hıdır
207 Tarif       0 Takipçi
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Eğer yeşil mercimeğin bu lezzetli haliyle henüz tanışmadıysanız, şimdi tam zamanı! Alacatene, etsiz olmasına rağmen oldukça doyurucu, bitkisel protein açısından zengin ve ekonomik bir yemek. Özellikle Ege Bölgesi'nde, özellikle Uşak'ta yapılan bu geleneksel tat, yıllarca saklı kalmış bir lezzet. Gerçek tarifine sadık kalarak bu eşsiz yemeği mutlaka denemelisiniz. İşte alacatene tarifi:

Kıymalı Yeşil Mercimek Yemeği tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon alacatene kaç kaloridir?

Bir porsiyon alacatene 300 kaloridir.

Alacatene Tarifi İçin

Malzemeler

Üzeri için:  

Alacatene

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Yeşil mercimeği yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine 4 su bardağı suyu ekleyin ve mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika haşlayın.
  2. Soğanları ince ince doğrayın, sarımsakları da ezin veya doğrayın.
  3. Zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Ardından sarımsakları ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  4. Salçayı ekleyin ve karıştırarak 1-2 dakika pişirin. Ardından tuz, kararbiber ve pul biberi de ekleyin.
  5. Haşlanmış mercimekleri tencereye ekleyin, karıştırın. Gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz. Karışımı 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.
  6. Alacatene'yi sıcak olarak, üzerine taze maydanoz serpiştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Alacatene, özellikle sade pilav ile servis edebilirsiniz. Pilav, yemeğin sulu yapısını dengeleyerek daha doyurucu bir yemek sunar.
  • Yanında taze, çıtır bir ekmekle servis yapabilirsiniz.
  • Yoğurt, bu yemeği serinletici bir şekilde tamamlar. Ayrıca, yemeğin baharatlı tadını dengeleyerek lezzetini artırır.
  Püf Noktası
  • Yeşil mercimek pişerken fazla dağılmadan bütün kalmalı. Eğer mercimekler fazla haşlanırsa, yemeğinizin dokusu bozulabilir. Bu yüzden pişirme süresine dikkat edin.
  • Baharat miktarını damak zevkinize göre ayarlayın. Pul biber, kararbiber ve kekik, alacatene’ye zengin bir aroma katarken, çok fazla kullanmamaya özen gösterin. Acılı seviyorsanız, pul biber miktarını artırabilirsiniz.
  • Eğer alacatene'yi daha asidik ve tatlımsı bir tatla sunmak isterseniz, pişirme sonrasında birkaç damla nar ekşisi ekleyebilirsiniz.
  • Alacatene'nin pişirme süresi, kullanılan malzemelere ve mercimeğin pişme süresine göre değişebilir. Yemeğinizin sulu veya kuru olmasını istiyorsanız, su miktarını biraz artırıp azaltabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Yöresel Tarifler Ana Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri Bakliyat Tarifleri Ege Mutfağı Yemekleri