Telbine çorbası Müslümanlar için anlam ifade eden çorbalardandır. Özellikle ramazan aylarında sıklıkla tercih edilmekte ve tüketilmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV), Hz Ali hastalandığında ısrarla bu çorbayı içmesini tavsiye etmiştir. Dini önemimin yanı sıra besleyicilik açısından da oldukça önemli olan telbine çorbası arpa unundan yapıldığı için içerisinde arpadan gelen çeşitli vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. (A, K, E, C, B1, B2, B6, kalsiyum, demir magnezyum vb.). Aynı zamanda içerisinde arpadan gelen antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir. Arpanın insan sağlığı için faydaları da literatürde bir çok çalışmada yer almaktadır. Bu faydalardan bir kaçını karaciğer hastalıklarına iyi gelmesi, desin değeri yüksek olması, cilde fayda sağlaması ve tok tutma gibi sıralamak mümkündür. hem manevi yönden güçlü olan bu çorba maddi anlamda da sağlımıza bu şekilde fayda sağlamaktadır. Telbine çorbası iki farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bunlar tatlı ve sütlü olan ve tuzlu olan şeklindedir. İşte sizlerle buluşturduğumuz telbine çorbası;
Harira çorbası ve göce çorbası tarifine de göz atın.
Tuzlu telbine çorbası için:
Tuzlu Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?
Telbine Çorbası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?