Telbine Çorbası
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Telbine çorbası Müslümanlar için anlam ifade eden çorbalardandır. Özellikle ramazan aylarında sıklıkla tercih edilmekte ve tüketilmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV), Hz Ali hastalandığında ısrarla bu çorbayı içmesini tavsiye etmiştir. Dini önemimin yanı sıra besleyicilik açısından da oldukça önemli olan telbine çorbası arpa unundan yapıldığı için içerisinde arpadan gelen çeşitli vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. (A, K, E, C, B1, B2, B6, kalsiyum, demir magnezyum vb.). Aynı zamanda içerisinde arpadan gelen antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir. Arpanın insan sağlığı için faydaları da literatürde bir çok çalışmada yer almaktadır. Bu faydalardan bir kaçını karaciğer hastalıklarına iyi gelmesi, desin değeri yüksek olması, cilde fayda sağlaması ve tok tutma gibi sıralamak mümkündür. hem manevi yönden güçlü olan bu çorba maddi anlamda da sağlımıza bu şekilde fayda sağlamaktadır. Telbine çorbası iki farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bunlar tatlı ve sütlü olan ve tuzlu olan şeklindedir. İşte sizlerle buluşturduğumuz telbine çorbası; 

Harira çorbası ve göce çorbası tarifine de göz atın.

Telbine Çorbası Tarifi İçin

Malzemeler

Tuzlu telbine çorbası için:

Telbine Çorbası

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Süt tencereye alınır ve içine arpa unu ve zencefil eklenir.
  2. Aynı zamanda zeytinyağı da eklenerek bir çırpma teli yardımı ile topak kalmayıncaya kadar çırpılır ve tencerenin altı açılır.
  3. Pişip biraz kıvam aldıktan sonra tencerenin altı kapatılır ve altı kapatıldıktan sonra bal eklenerek karıştırılır ve servis edilir. 
  4. Dilerseniz unu yağ ile kavurup ardından sütü ekleyerek de yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tuzlu Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Bir tencere içerisine su alınır. İçerisine un, yağ ve tuz eklenerek topak kalmayıncaya dek çırpılır.
  2. Altı açılır ve pişmesi beklenir. Ardından içerisine ezilmiş sarımsaklar çörek otu ve zerdeçalda eklenerek pişmesi beklenir. Ara ara karıştırarak topaklanması önlenir.
  3. Çorba kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirilir ve ocaktan alınır. Son olarak ince kıyılmış mevsim yeşillikleri de eklenerek sıcak servis edilir.

Telbine Çorbası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Tatlı telbine çorbasını yaparken unu kavurup ardından sütü ekleyerek de yapabilirsiniz. Ancak bu yöntemde unun topaklanma olasılığı daha fazladır.
  2. Eğer un topaklanma yaparsa diğer malzemeleri koymadan önce blenderdan geçirerek topaklanmaları önleyebilirsiniz.
  3. Zerdeçal oldukça renk veren bir baharat olduğu için azar azar eklenmelidir. Ve eklenirken dikkat edilmelidir.  

Tarif Kategorileri

Vejetaryen Yemekleri Yöresel Çorbalar Diyet Yemekleri Çorba Tarifleri

Benzer Tarifler

Tuzlama Çorbası
Mehir çorbası
Ayak paça çorbası
Madımak çorbası
Gülüklü çorba
Begova çorbası