Virüslere Karşı Etkili Olan 11 Antiviral Bitki
Antiviral bitkiler, virüslerle savaşma konusunda çok etkilidir. Peki, hangi besinler antiviral etkiye sahip? İşte, beslenmenize eklemeniz gereken 11 antiviral bitki:

Antik çağlardan beri şifalı bitkiler, viral enfeksiyonlar da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar için doğal tedavi olarak kullanılmıştır. Güçlü bitki bileşiklerinin konsantrasyonu nedeniyle birçok şifalı bitki virüslerle savaşmaya yardımcı olur. Antiviral, virüslere karşı bağışıklığı güçlü tutan farmakolojik ajanlardır. Bazı bitkilerin antiviral etkileri, hastalık döneminde virüslerle savaşmanıza destek olabilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, antiviral etkileri olan bitkiler:

  1. Kekik

Kekik, etkileyici tıbbi özellikleriyle bilinen, nane ailesinden popüler bir bitkidir. Karvakrol içeren bitki bileşikleri antiviral özellikler sunar. Bir test tüpü çalışmasında, kekik yağının norovirüs aktivitesini 15 dakika içinde azalttığı gözlemlenmiştir. Bu yüzden hastalık dönemlerinde yemeklerinize kekik atabilirsiniz.

  1. Adaçayı

Nane familyasının bir üyesi olan adaçayı, geleneksel tıpta viral enfeksiyonları tedavi etmek için uzun süredir kullanılan aromatik bir bitkidir. Adaçayının antiviral özellikleri çoğunlukla bitkinin yapraklarında ve sapında bulunan saffisinolid ve adaçayı adı verilen bileşiklerden kaynaklanır. Hastalık dönemlerinde bir fincan adaçayı içmek, iyileşme sürecini hızlandırabilir.

  1. Reyhan

Reyhan, bazı viral enfeksiyonlarla savaşabilir. Örneğin, bir test tüpü çalışması, apigenin ve ursolik asit gibi bileşikler de dahil olmak üzere tatlı reyhan özlerinin, herpes virüslerine, hepatit B'ye ve enterovirüse karşı güçlü etkiler sergilediğini buldu.

  1. Rezene

Rezene, bazı virüslerle savaşabilen meyan kökü aromalı bir bitkidir. Bir test tüpü çalışması, rezene ekstratının, sığırlarda solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan herpes virüslerine karşı güçlü antiviral etkiler sergilediğini gösterdi. Hayvan araştırmalarına göre rezene ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve iltihaplanmayı azaltabilir, bu da aynı şekilde viral enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olabilir.

  1. Sarımsak

Sarımsak, viral enfeksiyonlar da dahil olmak üzere popüler bir doğal ilaçtır. İnsan papilloma virüsünün neden olduğu siğilleri olan 23 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, etkilenen bölgelere günde iki kez sarımsak özü uygulanması 1-2 hafta sonra hepsinde siğilleri ortadan kaldırdı. Ek olarak test tüpü çalışmaları, sarımsağın soğuk algınlığı gibi mevsim hastalıklarında da etkili olduğunu gözlemledi. 

  1. Melisa

Melisa, çaylarda ve baharatlarda yaygın olarak kullanılan limonlu bir bitkidir. Aynı zamanda tıbbi nitelikleri nedeniyle de kutlanmaktadır. Melisa özü, antiviral aktiviteye sahip güçlü esansiyel yağlar ve bitki bileşiklerinin konsantre bir kaynağıdır. Grip gibi hastalıklarda melisa çayı içerek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

  1. Nane

Nanenin güçlü antiviral özelliklere sahip olduğu bilinmektedir ve genellikle viral enfeksiyonları doğal olarak tedavi etmek amacıyla çaylara ve ekstraktlara eklenir. Yaprakları ve uçucu yağları, antiviral ve anti-inflamatuar aktiviteye sahip mentol ve rosmarinik asit dahil olmak üzere aktif bileşenler içerir. Nane özellikle solunum yolu hastalıklarına karşı antiviral etkiler sergiler.

  1. Biberiye

Biberiye sıklıkla yemek pişirmede kullanılır. Bu bitki, herpes virüsleri, grip, hepatite gibi hastalıklara karşı antiviral etki göstermiştir. Bu da onu sağlık açısından mükemmel kılar. Biberiyeyi yemeklerinize ekleyerek antiviral özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

  1. Ekinezya

Ekinezya, etkileyici sağlığı geliştirici özellikleri nedeniyle bitkisel tıpta en popüler kullanılan bileşenlerden biridir. Bitkinin çiçekleri, yaprakları ve kökleri de dahil olmak üzere birçok kısmı doğal tedavi amaçlı kullanılır. Çeşitli test tüpü çalışmaları, E. purpurea dahil olmak üzere belirli ekinezya çeşitlerinin, herpes ve influenza gibi viral enfeksiyonlarla mücadelede özellikle etkili olduğunu göstermektedir.

  1. Meyan Kökü

Meyan kökü yüzyıllardır geleneksel Çin tıbbında ve diğer doğal uygulamalarda kullanılır. Glisirizin, liquiritigenin ve glabridin meyan kökündeki güçlü antiviral özelliklere sahip aktif maddelerden sadece birkaçıdır. Test tüpü çalışmaları meyan kökü ekstraktının HIV, RSV ve herpes virüslerine karşı etkili olduğunu göstermektedir.

  1. Zencefil

Çay, pastil gibi birçok tarifte kullanılan zencefil, halk arasında bilinen en popüler doğal ilaçtır. Zencefilin yüksek konsantrasyondaki güçlü bitki bileşikleri sayesinde etkileyici bir antiviral aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir. Zencefil ekstratı, kuş gribi, norovirüs gibi virüslere karşo antiviral etkilere sahiptir.

Önemli Not: Bu bitkiler antiviral etkilere sahip olsa da, kişiden kişiye göre farklı etkiler gösterir. Kronik hastalığı olanlar, ilaç kullananlar, hamileler ve emziren kadınlar, bu bitkileri kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Soğuk algınlığına iyi gelen bitki çayları
  2. C vitamini soğuk algınlığına iyi gelir mi?
  3. Grip hakkında bilmeniz gereken gerçekler
  4. Demir oranı yüksek içecekler
  5. Kan dolaşımını hızlandıran besinler

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?