Trüf Mantarı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Trüf mantarı nedir? Trüf mantarı nerede yetişir? Trüf mantarı çeşitleri nelerdir? Trüf mantarı nasıl yenir, hangi yemeklerde kullanılır? İşte, aromasıyla çok sevilen trüf mantarının özellikleri:

Trüf mantarı, meşelik alanlarda ve meşe ağaçlarının köklerinde, 5-20 cm derinlikte yetişen bir mantar türüdür. Akdeniz bölgesiyle özdeşleşen bu mantar, kokulu ve aromatik bir yapıya sahiptir. Dünyada trüf mantarı üretiminin %45'i Fransa, %35'i İspanya, %20'si ise İtalya tarafından sağlanmaktadır. Bunlar içinde en değerli olan ise kara elmas asıyla bilinen siyah trüftür. İtalyan mutfağında önemli bir yere sahip olan siyah trüf mantarının yetiştirilmesi çok zordur. Ülkemizde trüf mantarı yetiştiriciliğine yeni yeni başlanmıştır. Güneydoğu Anadolu'da köylüler tarafından toplanıp tüketilse de, yaygın olarak görülen bir besin değildir. Trakya ve Kuzey Anadolu bölgelerinde de trüf mantarına rastlamak mümkündür. 



Trüf Mantarı Nasıl Tüketilir?

Ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarının aroması, en çok tazeyken ortaya çıkar. Giderek aromasını ve suyunu kaybeder. Bu yüzden hasat edildikten sonra en kısa süre içinde tüketilmesi önerilir. Mümkünse 5 gün içinde yemeklerde kullanılmalı ve tüketilmelidir. Trüf mantarı cam kavanozda, buzdolabında muhafaza edilmelidir. Suyla hiçbir şekilde temas etmemelidir. Çünkü su, mantarın çürümesine neden olur. 


Trüf mantarının yağı aromayı hapsettiği için, genelde krema, yağ ve yumurta içeren yemeklerde kullanılır. Omletin ve makarnanın üzerine rendelenerek eklenir. Bunun dışında et yemeklerinde, salatalarda, kömürde pişirilerek veya füme şeklinde tüketilebilir. Beyaz trüf mantarı çiğ olarak makarna, salata ve yumurtanın üzerine rendelenerek tüketilir. 



Trüf Mantarı Çeşitleri Nelerdir?

Trüf mantarının 70'e yakın çeşidi olduğu söylenmektedir. Ancak ön plana çıkan türleri şu şekildedir;

  1. Siyah trüf mantarı: Kara elmas olarak anılır. Görüntü ve renk olarak patatese benzer, yoğun bir kokusu ve aroması vardır.
  2. Beyaz trüf mantarı: Az bulunduğu için dünyanın en pahalı mantarlarından biridir. Genellikle pişirmeden yenmesi tavsiye edilir. Makarna veya risottonun üzerine dilimlenerek tüketilir. 
  3. Siyah kış trüfü: Üzeri altıgen siğillerle kaplı, siyah bir yumru şeklindedir. Kendine özgü yoğun bir kokusu vardır. Etli kısmı kahverengidir ve beyaz damarları vardır. 
  4. Yaz trüfü: Sıcak iklimi tercih eden bir mantar türüdür. Doğada en fazla yetiştirilen ve en fazla tüketilen trüf mantarı çeşididir. Dışı siyah trüfe benzese de, kokusu daha az yoğunluktadır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Kanlıca mantarı nasıl pişirilir?
  2. Kültür mantarı nasıl pişirilir?
  3. İstiridye mantarı nasıl pişirilir?
  4. Bozuk mantar nasıl anlaşılır?
  5. Mantar nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret