Farklı ülkelerin otantik yemeklerini, coğrafi işaretli ürünlerini ve mekanlarını inceleyen TasteAtlas, ulusal çapta tanınan bir seyahat rehberidir. Hazırladığı listeler, hem kullanıcıların, hem de yemek eleştirmenlerinin incelemelerinden oluşur. Taste Atlas, bu kez Türk mutfağının en popüler mezelerini sıraladı. TasteAtlas rehberine göre Türk mutfağının en meşhur 10 mezesini aşağıda bulabilirsiniz.
Salatalık, patlıcan, soğan, kabak, pancar, sarımsak gibi farklı besinlerle hazırlanan Türk turşuları, sirkeyle birlikte kavanozlara doldurulur ve birkaç ay muhafaza edilir. Türk mutfağındaki turşulama geleneği, binlerce yıl öncesine dayanan ve kış aylarında tüketilmek üzere muhafaza edilen besinleri anlatır. Genelde yemeklerin yanında meze olarak servis edilir.
Kokoreç, komşu ülkelerde de popüler olan geleneksel bir Türk yemeğidir. Türk versiyonunda kokoreç için malzemeler durulanıp temizlendikten sonra demir şişlere sarılarak kömürde kızartılır. Bittiğinde, yemek genellikle ekmekle servis edilir veya kekik, kimyon ve pul biber gibi çeşitli baharatlarla ekmeğin içine konur.
Güneydoğu Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarında çeşitli şekillerde bulunan cacık, süzme veya sulandırılmış yoğurdun ince doğranmış salatalık ve kıyılmış sarımsakla karıştırılmasıyla yapılan serinletici bir Türk sosudur. Cacık soğuk olarak servis edilir ve çeşitli mezelerden ana yemeklere kadar hemen hemen her şeyde kullanılır. Özellikle köfte ve her çeşit kebap gibi klasik Türk yemekleriyle çok iyi uyum sağlıyor.
Kısır, ince bulgur, nane, sarımsak, domates, maydanoz ve limon suyu veya nar ekşisi ile yapılan klasik bir Türk salatasıdır. Salatayı daha baharatlı hale getirmek için genellikle kırmızı pul biber eklenir. Limon suyu genellikle Türkiye'nin kuzeybatısında kullanılırken, nar ekşisi ise ülkenin güneydoğusunda daha yaygın olarak kullanılıyor.
Çiğ köfte, geleneksel olarak yüksek kaliteli çiğ kıyma ile domates, soğan, sarımsak, biber ve çeşitli Türk baharatlarıyla birleştirilen bir mezedir. Soğuk bir şekilde tüketilen çiğ köfte, marul ve limon eşliğinde servis edilir.
Sigara böreği, aslında bir tür hamur işidir. İncecik açılan hamurların içine maydanozlu peynir doldurulur. Rulo şeklinde sarılan börekler, kızgın yağda pişirilir. Ara sıcak olarak sunulabilir.
Kökeni Ege Bölgesi olan çöp şiş, hem yemek, hem de meze olarak sunulur. Özellikle et yemeklerinin yanında ikramlık olarak servis edilir. Et, zeytinyağı, baharat ve sarımsak karışımı ile marine edilir.
Haydari, süzme yoğurt, sarımsak, nane, dereotu ve fesleğen gibi taze otlarla hazırlanan bir meze çeşididir. Pide ve et yemeklerinin yanında soğuk bir şekilde servis edilir.
Rendelenmiş kabak, yumurta ve un ile hazırlanan mücverin farklı çeşitleri bulunur. Hazırlanan harçlar, kızgın yağda kızartılır ve yoğurt eşliğinde servis edilir.
Dışı bulgur, irmik ve patates karışımından oluşan içli köfte, kıymalı harç ile doldurulur. Limon şekli verilen bu meze, isteğe göre haşlanabilir veya kızartılabilir. İç harcında çam fıstığı, antep fıstığı gibi kuruyemişler de kullanılabilir. Limonla birlikte sunulur.
Şunlara da göz atın;