Türk mutfağında yemekler kadar içeceklerin de ayrı bir önemi olduğunu hepimiz biliyoruz. Geniş bir gastronomi veri tabanına sahip olan Taste Atlas, bu kez Türkiye'deki en popüler içecekleri listeledi. Listede, çay, şalgam gibi yöresel içeceklere yer verildi. İşte, Taste Atlas'a göre Türkiye'nin en popüler içecekleri:
Listenin ilk sırasında adını tüm dünyaya duyuran ve telvesiyle birlikte içilen tek kahve olma özelliğini taşıyan Türk kahvesi yer alıyor. Ekstra ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinin, su ile birlikte cezvede pişirilmesiyle hazırlanan Türk kahvesi, köpüklü yapısıyla ön plana çıkıyor. Küçük fincanlarda sunulan bu kahve, damak zevkine göre sade, orta ve şekerli olarak üç gruba ayrılıyor. Kahve notalarını içinde barındıran Türk kahvesi, soğuk su ve lokum eşliğinde servis ediliyor.
Listenin ikinci sırasında yemeklerin yanında sunulan soğuk ayran bulunuyor. Orta Doğu ülkelerinde çok popüler olan ayran, yoğurt, soğuk su ve tuzun karışımından oluşuyor. İsteğe göre nane ve biber gibi baharatlarla zenginleştiriliyor. Özellikle et ve kebap yemeklerinin yanında sık sık servis ediliyor.
Türk mutfağında kış aylarının vazgeçilmezi olan salep, listenin üçüncü sırasında bulunuyor. Yabani orkidenin kurutulması ve toz haline getirilmesiyle üretilen salep, sıcak süt ile karıştırılarak hazırlanıyor. Üzerine tarçın ve zencefil gibi baharatlar ekleniyor. Tıbbi açıdan da sağlıklı olduğuna inanılan salep, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ve soğuk algınlığını hafifletmek için tüketiliyor.
Buğday, darı, arpa, yulaf veya bulgurdan yapılan boza, aslında fermente edilmiş bir içecektir. Kökeni çok eskilere dayanan boza, aynı zamanda Balkanlar'da da tüketiliyor. Özellikle geçmişte sokak satıcılarının dolaşarak sattığı bu içecek, günümüzde marketlerde satışa sunuluyor. Ancak bazı sokaklarda hala bozacılar mevcut. Boza, üzerine tarçın ve leblebi eklenerek servis ediliyor.
Akdeniz Bölgesi ile özdeşleşen şalgam suyu, özellikle Adana, Osmaniye ve Mersin'de oldukça popüler bir içecek. Mor havuç, şalgam ve sudan yapılan bu içecek, fermente edilerek hazırlanıyor. Büyük bardaklarda servis edilen şalgam suyunun içine, dilimlenmiş havuç turşusu ekleniyor. Özellikle Adana kebabın yanında servis edilen şalgam suyu, diğer kebap türleriyle de eşleştiriliyor.
Pancar, havuç, salatalık, lahana, sarımsak gibi salamura sebzelerden yapılan turşu suyu, Türk mutfağının en sevilen ferahlatıcı içeceklerinden biridir. Tuzlu ve hafif ekşimsi bir tada sahip olan turşu suyu, uzun bardaklarda servis edilir. İçinde kullanılan malzemeye göre rengi değişse de, genellikle parlak pembe renklidir. Balık ekmeğin yanına çok yakışan bu içecek, sokak lezzetleri arasında yer alıyor.
Rize çayı olarak da bilinen siyah çay, Türkiye'nin milli içeceklerinden biridir. Karadeniz kıyılarında yetişen çay yapraklarının toplanması ve kurutulmasıyla hazırlanan çay, paketlenerek market raflarında satışa sunuluyor. Siyah çay, üzerine sıcak su eklenmesiyle demlenir. Küçük çay bardaklarına önce dem kısmı, ardından kaynar su eklenir. Siyah çay hem kahvaltıların, hem de misafir ağırlarken sunulan içeceklerin vazgeçilmezidir.
Türk mutfağının popüler içeceklerinden biri de, lohusa şerbetidir. Lohusa şekeri, karanfil, tarçın, su ve toz şekerin kaynatılmasıyla hazırlanan bu şerbet, pembe-kırmızı bir renge sahiptir. Kaynatma işleminden sonra buzdolabında soğutularak servis edilir. Osmanlı'dan günümüze miras kalan bu içecek, kadınlar için doğum yaptıktan sonra hazırlanır ve misafirlere ikram edilir.
Şunlara da göz atın;